Hétvégi receptajánló!!! Pulykamelltekercs gesztenyés töltelékkel, krumplipürével és áfonyamártással.
sponsored links
A hétvégi receptajánlóban most egy olyan receptet hoztam, melyet még karácsonykor az ünnepi asztalon tálaltam fel, mivel a pulyka, és a gesztenye is hozzátartozik nálunk az ünnephez. Ettõl függetlenül akár hétvégére, vagy éppen más ünnepi alkalmakkor is elkészíthetjük ezt a finom, töltött hústekercset. A töltött húsokhoz szerintem a krumplipüré illik a legjobban, (ez persze ízlés dolga) így én most is azt készítettem köretnek. Valamint készült még vörös áfonyából mártás, mely nagyon jól illett a gesztenyével töltött húshoz.
Hozzávalók:
6 nagy szelet pulykamell (nagy tenyérnyi szeletek)
50 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
1 cs vörös áfonya
30 dkg szeletelt bacon
só
õrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfû
0,5 dl fehérbor
5 dkg vaj
A gesztenyemasszát krumplinyomón nyomjuk át, majd adjuk hozzá a mascarponét és keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vörös áfonyát is. (figyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl lágy, ezért a mascarponét aprónként keverjük hozzá)
Vágjunk le 6 nagyobb darab fóliát, majd osszuk el rajta a masszát. A fólia segítségével tekerjük fel úgy, hogy egy hosszabb, de formás hengert kapjunk. Ezután tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen mielõtt a húsba töltenénk. (Én már elõtte való nap elkészítettem, és a fagyasztóba hagytam felhasználásig. Így könnyen tudtam vele dolgozni a hús töltésénél)
A nagy tenyérnyi hússzeletre tegyünk fóliát, majd óvatosan klopfoljuk ki mindkét oldalát. Ezután az egyik felét sózzuk, majd fordítsuk át a hússzeletet és a másik felét sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fûszerekkel. (minden hússzelettel így járjunk el)
A hússzelet befûszerezett felére helyezzünk rá egy gesztenyehengert, majd a hús két oldalát ráhajtva, tekerjük fel.
Egy fóliadarabra helyezzünk egymás mellé 5-6 szelet bacont, majd tegyük rá a feltekert húst. Ezután tekerjük körbe a baconnel, majd helyezzük egymásmellé egy sütõpapírral kibélelt tepsire. Öntsük alá a bort, és a felolvasztott vajat, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten pároljuk kb. 30 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük, még a bacon szép pirosra sül. (én légkeverésnél 160 fokon pároltam, majd 180 fokon sütöttem pirosra)
Ameddig a hús sül, készítsük el a köretet, és az áfonyamártást.
Áfonyamártás hozzávalói:
2 cs vörös áfonya
3 dl édes fehérbor
1 dl víz
1 citrom leve és reszelt héja
egy darabka fahéj
4-5 db szegfûszeg
2 cs vaníliás cukor
ízlés szerint cukor
1 púpozott ek étkezési keményítõ pici vízzel simára keverve
A vörös áfonyát tegyük fel fõni a borral, a vízzel, a citrom levével és héjával, a fûszerekkel, és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral. Fõzzük kb. 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat, és a szegfûszeget.
Ezután forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a pici vízzel simára kevert étkezési keményítõt. Kevergetve addig fõzzük, még kellõen besûrûsödik. (2-3 perc alatt besûrûsödik)
Közben készítsük el a krumplipürét is.
Tálalás elõtt szeleteljük fel a hústekercseket, majd helyezzük a tányérra. Ezután kanalazzuk mellé a krumplipürét az áfonyamártást, és így kínáljuk.