Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal

2014-01-15

sponsored links

Remek téli vacsora, fõleg egy nyálkás szürke nap végén. Ne ijedjetek meg, csak a neve bonyolult és hosszú (jobbat nem találtam), elkészíteni gyerekjáték. Rozi is beszállt a fõzésbe, úgyhogy tényleg az. ;)

Az ötlet River Cottage Hugh-tól származik (könyv: Three good things on a plate/TV Paprika sorozat: Hugh mesterhármasa), csak Õ a kedvenc házi curry krémjét keverte bele, amibõl nekünk nem volt, ezért helyette krémsajtot és kakukkfüvet használtam. Én bizony örülök, hogy ez a Hugh gyerek repült a menõ étterem menõ konyhájából, mert River Cottage jól áll neki. Meg a rövid haj is, amitõl ugyan nem lett szebb, de nem is ezért szeretjük. ;)

Glutén -és húsmentes.

Elõkészítés: 10 perc + 1 óra sütési idõ a krumplinak

Fõzés, összeállítás: 25 ? 30 perc

kakukkfüves gombával töltött krumpli (2)



Hozzávalók:

2 nagy krumpli

4 db nagyobb fehér és 4 db nagyobb barna csiperke

1 duci gerezd fokhagyma

15 dkg natúr krémsajt

1 tk. szárított vagy friss kakukkfû (ízléstõl függõen persze lehet több vagy kevesebb)

só, frissen õrölt fekete bors

2 ek. napraforgóolaj

A sütõt elõmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. A gombákat egy tiszta, nedves szivaccsal megtöröltem, félbevágtam, majd nagyjából egyforma, kb. kisujjyni vastag szeletekre vágtam. Megpucoltam és felaprítottam a fokhagymát.

A krumplikat alaposan megmostam, keresztbe nem túl mélyen bevágtam, a vágott felüket lekentem kevés vízzel és durva szemû sóval megszórtam. Tepsibe tettem és kb. 1 óra alatt megsütöttem.

Közben elkészítettem a tölteléket. Egy magasabb falú, nagy serpenyõt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd rádobtam a gombát és sütni kezdtem. Sóztam, borsoztam. Amikor bõ levet eresztett, megszórtam a fél tk. kaukkfûvel. Addig sütöttem, amíg a leve elfõtt és a gomba aranybarnára sült. Közben a krémsajtot kikevertem egy kis sóval, frissen õrölt borssal és a maradék fél tk. kakukkfûvel.

Bõ 1 óra sütési idõ egy fogpiszkálóval megszúrtam a krumplit, puha volt. Kivettem a sütõbõl és félbevágtam a korábbi bemetszés mentén. Kicsit hagytam hûlni, majd egy kiskanállal óvatosan kikapartam a belsejét. Kb. fél centi vastag kérget hagytam. 5 percre visszatettem a sütõbe pirulni. Addig a kikapart krumplit hozzákevertem a krémsajthoz és egy villával összetörtem. Hozzáadtam a gombát is, alaposan összeforgattam. Ezzel a masszával töltöttem meg a krumplikat és még újabb 12-15 percre betoltam a sütõbe.

A végén kimaradt egy kis töltelék, amibõl kisebb kupacokat csináltam és a krumpli mellé tettem sülni. Kevés tejföllel és egy szórásnyi kakukkfûvel tálaltam. Félbarna sörrel mennyei. A Facebook-on pedig mást is találhattok még.

kakukkfüves gombával töltött krumpli (1)


Innen is szemezgethetsz




sargaborsofozelek római komennyel1
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával


1cukkinis teszta (1024x683)
Cukkinis tészta pirított dióval. Borinak szeretettel. :-)


karfiolkremleves2
Karfiolkrémleves szerecsendióval, pirított zsemlekockával


pestos teszta (1024x683)
Home made pestós tészta pirított dióval




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/15/hej...

sponsored links

Keres?s