Házi krémes

2018-07-20

sponsored links






















Nagy kedvencünk ez a sütemény, de mégis régóta halasztottam a házilag való elkészítését, valahogy eddig nem volt merszem bevállalni. Mindig túl idõigényesnek és macerásnak tûnt, de így utólag mondhatom, hogy sokkal egyszerûbb megalkotni, mint azt az ember elsõre gondolná. Több receptet is átnéztem, de a merev zselatinos és lisztízû változatok nem tetszettek. Van aki csak vízzel készíti, amitõl könnyebb lesz az állaga, de ízetlenebb, mások tejet használnak, ami teltebb ízt ad, de töményebb a krém. Én így maradtam az arany középútnál és fele-fele arányban használtam hozzá a folyadékokat. Sokan tojás nélkül készítik, pedig szerintem ettõl lesz tartalmasabb, selymesebb a textúrája. Szóval, ahány ház annyi szokás, senki sem készíti egyformán. Mindenesetre bármelyik receptet választjuk, a sokszor mû,-és mellékízû bolti, cukrászdai változatoknál sokkal finomabbat ehetünk otthon, ráadásul féláron.       
         
Házi krémes

Hozzávalók:

  • 2 cs (2x270 gramm) készre nyújtott leveles tészta
  • 8 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 cs (4x40 gramm) fõzõs vaníliás pudingpor
  • 1 liter víz (5 dl + 5 dl)
  • 5 dl tej

tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:
  1. A sütõt elõmelegítjük 200°C-ra.
  2. A leveles tésztát kitekerjük, a sütõpapírral együtt a gáztepsire csúsztatjuk.
  3. Villával sûrûn megszurkáljuk, kb 12-15 perc alatt (sütõfüggõ!) szép aranybarnára sütjük.
  4. Sütõbõl kivéve rácson hagyjuk kihûlni.
  5. A másik tésztalappal ugyanígy járunk el, de még melegen tetszés szerinti kockákra vágjuk. (én 12 kockára vágtam, a rövidebb oldalát 3, a hosszabbat 4 helyen vágtam el)
  6. Egy állítható sütõkeretet az egészben hagyott tészta köré állítunk jó szorosan, ennek hiányában egy megfelelõ méretû, magas falú tepsibe tesszük a tésztalapot.
  7. A tojásfehérjét habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a cukor felét, tovább verjük keményedésig. 
  8. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pudingport és 5 dl vizet, ezzel is tovább keverjük.
  9. Egy nagy edényben a másik 5 dl vizet és az 5 dl tejet összeöntjük, felforraljuk, beleöntjük a tojássárgás keveréket, alacsony lángon sûrûsödésig fõzzük, míg puding állagú lesz, kb 10-15 perc.
  10. Több adagban beleforgatjuk a keményre vert tojásfehérjehabot, még 2-3 percig fõzzük.
  11. Forrón ráöntjük a a tésztára, szépen elsimítjuk, tetejét kirakjuk a felkockázott tésztalapokkal.
  12. Langyosra hûtjük, hideg helyre tesszük legalább 2-3 órára, de még jobb, ha 1 éjszakára. 
  13. A kockák mentén, vízbe mártott éles késsel felszeleteljük, tetejét porcukorral meghintjük.     








Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s