Házi burgonya chips füstölt paprikás mártogatóval

2018-06-23

sponsored links













Idejét sem tudom mikor vettem utoljára boltban chipset, ami tele van ízfokozókkal, adalékokkal, és rengeteg sóval, mert ha lehet akkor inkább kerülöm a túl egészségtelen dolgokat. Ahhoz, hogy otthon istenien ropogós házi chipset készítsünk nem kell nagy tudomány és csak néhány egyszerû dolgot kell betartanunk hozzá. Máris egészségesebb változatban ropogtathatjuk kedvenc csemegénket. Nem mondom, hogy még így is túl egészséges lenne a bõ olajban sütés miatt, de legalább káros anyagok nincsenek benne, és néha-néha belefér a mindennapokba. Tv-nézéshez, baráti beszélgetésekhez vagy csak délutáni sós snacknek is elrágcsálhatjuk. Kedvenc fûszerünkkel megszórva vagy mártogatóssal is kínálhatjuk. Én most csak picit sóztam, mert a mártogatós karakteres íze miatt úgy gondoltam, hogy nem szükséges más fûszer hozzá.   


Házi burgonya chips füstölt paprikás mártogatóval


Hozzávalók:

chips:

  • 1 kg burgonya (sárga héjú) 
  • só vagy fûszerkeverék (olaszos, magyaros, provencei stb ...)

sütéshez:

  • bõ olaj

füstölt paprikás mártogató:

  • 2 dl majonéz
  • 1-2 g zúzott fokhagyma
  • 1/2 tk spanyol füstölt paprika
  • 1/2 tk õrölt római kömény
  • frissen õrölt bors


FONTOS!

Sárga héjú, sütnivaló burgonyát használjunk, mert ez a fajta lisztes állagú, magas keményítõtartalmú.

Minél vékonyabbra szeleteljük, annál ropogósabb lesz.

Sütés elõtt néhány órát áztassuk hideg vízbe a felszeletelt burgonyát!

Bõ, forró olajban, kisebb adagokban süssük, hogy a burgonyaszirmok tudjanak az edénybe úszkálni és ne ragadjanak az edény aljára ill. össze!



Elkészítése:

  1. Elõkészítjük a burgonyát: meghámozzuk, gyaluval vagy éles késsel vékonyra szeleteljük, többször átmossuk, egészen addig míg a víz teljesen átlátszó nem lesz alatta. 
  2. Hûtõben legalább 1-2 órát pihentetjük.
  3. Az olajat felforrósítjuk.
  4. A burgonyáról leitatjuk a vizet, tiszta konyharuhára vagy papírtörlõre szedve.
  5. A burgonyát óvatosan a forró olajba tesszük, sülés közben lapáttal kevergetjük, amikor már halványan aranybarna itatósra szedjük, a felesleges olajat lecsepegtetjük.
  6. Nagyon kell vigyázni, mert a vékony burgonyaszeletek gyorsan sülnek, nagyon hamar meg tudnak barnulni, égni és akkor keserûek lesznek.
  7. Ízlés szerint sózzuk vagy meghintjük kedvenc fûszerkeverékünkkel.
  8. Frissen sütve, melegen fogyasztjuk.






Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s