Hátszín mustáros barbecue szósszal és rozmaringos tepsis krumplival

2010-09-12

sponsored links

Nemrég Hortobágyon jártunk a bio húsboltban, ahol elég rendesen felpakoltunk a szebbnél szebb húsokból. Amikor odaértünk, éppen egy frissen érkezett szürkemarhát bontott fel a hentes, úgyhogy kicsit várnunk kellett, de megérte. Egyszerûen gyönyörûek a húsok, és az átlag húsboltokhoz képest ezerszer tisztább és korszerûbb környezetben kínálják a portékájukat. Ez alkalommal rackajuh combot és oldalast, szürkemarha combot, velõs csontot és hátszínt vettünk. A rackajuhból elõzõ héten - az egyik napon, amikor kivételesen szép idõ volt - pörkölt készült bográcsban. Mondanom sem kell, isteni volt, bár az 5 órás fõzési idõ után már nagyon éhesek voltunk. :) A hátszínt még aznap bepácoltam, így kb. egy hétig érlelõdött. Ami érdekes ezzel kapcsolatban, az a barbecue szósz, ami nagyon jól sikerült. Más húsokhoz is el tudom képzelni, pl. tarjához, esetleg grillezett zöldségekhez mártogatósként.

Hozzávalók (4 személyre)
  • 500 g szürkemarha hátszín
A páchoz
  • bors
  • mustár
  • olaj
A barbecue szószhoz
  • 100 g mustár
  • 100 g dijoni mustár
  • 100 g nádcukor
  • 0,5 dl víz
  • 3 ek fehérborecet
  • 1/2 tk bors
  • 1/2 tk õrölt csili
  • 1 ek vaj
A tepsis krumplihoz
  • 500 g krumpli
  • pár szál rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
Elkészítés
  1. A hátszínt kb. kétujjnyi szeletekre vágom egy éles késsel. Borsozom (sózni nem kell) mindkét oldalukat, vékonyan megkenem mustárral, majd egy mûanyag dobozba rakom szorosan egymás mellé. Ha kész egy sor, olajat öntök rá úgy, hogy teljesen ellepje a hússzeleteket. Így járok el, amíg el nem fogynak. Legalább 2-3 napig jó, ha ebben a pácban érlelõdik a hûtõszekrényben.
  2. Sütés elõtt 2 órával kiveszem a hûtõbõl, és addig elkészítem a krumplit és a szószt.
  3. A krumplit meghámozom, cikkekre vágom, és egy sütõpapírral bélelt tepsiben elrendezem. A fokhagymagerezdeket karikára vágom, és rászórom a krumplira. Az egészet meglocsolom kevés olívaolajjal, rozmaringot tépkedek rá, és 200°C-on 1 órán keresztül sütöm.
  4. A barbecue szószhoz a vaj kivételével minden hozzávalót összekeverek egy kis lábasban, majd elkezdem melegíteni. Rendszeresen kavargatva 20 percig rotyogtatom kis lángon. A végén felolvasztom benne a vajat, és elzárom alatta a gázt.
  5. A hátszínt mi közepesen átsütve szeretjük a leginkább. Egy serpenyõben kevés olajat hevítek, a hússzeletek mindkét oldalát nagy lángon 1-1 percig sütöm, majd 3-3 percig közepesnél kisebb lángon. Sütés közben sózom a hátszínszeleteket.
  6. A hátszínt a barbecue szósszal és a rozmaringos tepsis krumplival tálalom.

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/09/hatszin...

sponsored links

Keres?s