Hátszegi rakott palacsinta
sponsored links
Nálunk gyakran van palacsinta, Zé imádja. Én is, mióta vettem egy rendes palacsintasütõt és szinte maguktól sülnek a palacsinták:)
Igyekszem néha valami különlegeset is alkotani palacsintafronton, noha a dobogó legfelsõ fokáról nem lehet letaszítani a fahéjas-kakaós-nutellás triászt. Készült már diós-mákos-lekváros Anyu-féle csúsztatott palacsinta és gesztenyés csúsztatott palacsinta is.
A napokban épp Anyuval beszélgettem és feljött a palacsintatéma, mire Anyu közölte, hogy a TV Paprikán látott egy fullextrás túrós palacsintát, de se a nevére, se arra nem emlékezett, hogy ki csinálta, csak arra, hogy tojáshab volt a tetején. A gugli pillanatok alatt megmondta nekem, hogy Jenei Tamás Hátszegi rakott palacsintáját keressük.
Mind látványra, mind ízre különleges palacsintáról van szó. Kicsit ugyan macerás,mert töltelék meg öntet meg tojáshab, meg ugye 15 palacsinta, de megéri!!A töltelékhez és az öntethez még a robotgépet se kell bekapcsolni, kézi habverõvel és villával simán megoldható a történet.
Hozzávalók:
15 db palacsinta
(Én a fenti link alapján készítem, de szerintem mindenkinek van jól bevált palacsintareceptje. Na abból süssetek le 15 db-ot, de a szokásosnál kicsit vastagabbat, hogy legyen tartása a palacsintának, ne az az átlátszó-típus legyen, ide most nem az a jó.:))
A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
0,5 dl tejföl
1 mandarin reszelt héja
pár csepp vaníliapaszta
Az öntethez:
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
A habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
1. Süssünk ki 15 db palacsintát, a szokásosnál kicsit vastagabbat.
2. A töltelékhez a tojássárgákat keverjük simára a tejföllel, vaníliával, porcukorral, majd adjuk hozzá a narancshéjat és a villával áttört túrót.Keverjük alaposan el és töltsük be a palacsintákat.
3. Az öntethez valókat kézi habverõvel keverjük simára egy kis kancsóban.
4. Egy nagyobb méretû jénai tálat vajazzunk-lisztezzünk ki, a sütõt melegítsük elõ 120 fokra.
5. A feltekert palacsintákat vágjuk 4-be és állítva, egymás mellé szorosan pakoljuk le a kis tekerecseket a tálba. Öntsük rá az öntetet egyenletesen.
6. 120 fokra elõmelegített sütõben süssük 1 órán át.
7. A habhoz a tojásfehérjéket verjük kemény habbá. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot a már kemény habhoz és verjük addig, míg fényes, vágható masszát nem kapunk. Töltsük habzsákba és díszítsük a palacsinta tetejét.
8. Kapcsoljuk a sütõt 200 fokra és süssük addig, míg barnulni nem kezd a hab a tetején.
TIPP:
Citrom és narancs híján mandarin reszelt héja került a töltelékbe és meg kell mondjam, dobtam egy hátast mikor megkóstoltam,mert hatalmas pluszt ad a mandarin a vaníliával kiegészítve!!! Próbáljátok ki!!
TIPP:
Citrom és narancs híján mandarin reszelt héja került a töltelékbe és meg kell mondjam, dobtam egy hátast mikor megkóstoltam,mert hatalmas pluszt ad a mandarin a vaníliával kiegészítve!!! Próbáljátok ki!!