Hársvirág hársmézben. A Hársméz gyógyító hatásai.
sponsored links
A Hárs csodálatos mézelõ növény.
A csodaméhecskéknek és a méhészeknek köszönhetõen mi is részesedünk ebbõl.
A Hársméz az egyik kedvenc mézem, úgy ízben, mint illatban tökéletes.
A Hársméz nyugtató hatású, közepesen kristályosodó mézfajta.
A méz kristályosodása a mézben található szõlõcukor és gyümölcscukor arányától függ.
A méz kis része víz 15-20 %-a. A szárazanyag tartalmának viszont a 90 %-át ezen
egyszerû cukrok teszik ki. A szõlõcukor (glükóz) amely mennyisége 32-48 % között mozog, a kristályosodást segíti, a gyümölcscukor (fruktóz), amely a méz édességét is meghatározza, a kristályosodást gátolja (mennyisége 22-44 % közötti).
Ezen kettõ aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát.
Az akácméz kevésbé hajlamos kristályosodásra, a repceméz pedig eleve kristályos.
Tehát ne ijedjünk meg a kristályos méztõl, (az nem a hamisított jellegére utal) ettõl az élettani hatása cseppet sem kisebb.
Ha zavar minket, akkor 35-40 fokos vízbe állítva az üveget, felolvaszthatjuk.
Amikor elkezd az üveg oldalánál olvadni, akkor kevergessük míg ...