Hummusz

2010-12-04

sponsored links

Tegnap a bioboltban kezembe akadt a csicseriborsó. Gyorsan döntöttem, szombaton "keleti" ebéd lesz.
Miután a csicseriborsó egyszerre tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, B1 és B6-vitamint, folsavat, illetve ásványi anyagokból magnéziumot, vasat és cinket, ezért nem lehetett kérdés, hogy egy egészséges ebédet kerekítsek belõle.


A falafel az egyik kedvenc ételem, és ezt csak koronázza, a hummusz. Lehet furcsán hangzik egy ilyen, tulajdonképpen party-ételekbõl álló ebéd szombatra, de én néha szeretek nem feltétlen "komoly" ételt ebédelni.
A falafel receptjét már korábban feltettem a blogra, azt most nem ismételném, itt megtalálható.
A hummuszhoz a csicseriborsót egy egész éjszakán át áztatni kell, mert különben sosem fõ meg :) Lehet konzervbõl is készíteni, lényegesen gyorsabb, de én így jobban szeretem.
Minden esetben, azt a levet amiben a csicseriborsó ázott, le kell önteni és friss vízben kell megfõzni, mert a nyers zöldség, kiázott leve emészthetetlen méreganyagot tartalmazhat.
Felteszem fõzni, egy kevés sóval és várok, várok, várok :) Tipikus, hogy mindig, mikor már megfõtt akkor jut eszembe, hogy kuktában mennyivel hamarabb elkészült volna :)
Robotgépben pürésítem a borsót, öntök hozzá olíva olajat, egy pici ásványvizet és 4 evõkanál tahinit (szezámmagkrémet). Fûszerezem sóval, római köménnyel, oregánóval, cayenne borssal és két evõkanál citromlével. A robotgépben "habosra" keverem.
Egy-két órát hagyom állni, mert az ízeknek össze kell érniük, de ha áll egy éjszakát, még finomabb.
Falafel, hummusz, görög joghurt és valamilyen zöldség (uborka vagy paradicsom) tökéletes, könnyû ebéd még szombatra is!

/Hozzávalók: 250 g csicseriborsó, 4 ek tahini, 2 ek citromlé, olíva olaj, ásványvíz, oregíno, római kömény, cayenne bors, só)



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Aglio-e-olio/...

sponsored links

Keres?s