Hogyan készítsünk fûszerolajat?

2010-03-30

sponsored links


A fûszerolaj készítéssel bárki bátran próbálkozhat, néhány alapvetõ szabály betartásával: amikor a fûszernövényeket az olajba tesszük, mindegyik legyen teljesen száraz, vízmentes, és a töltéskor ügyeljünk a levegõ kizárására is, egyébként megromlik.
A fûszerolajok kiváló salátaízesítõk, de húsos vagy zöldséges ételek készítésénél is felhasználhatjuk. Nem csak az ételkészítésekor, hanem asztali terítékként is alkalmazhatjuk, így lehetõvé téve hogy ki-ki saját ízlésének megfelelõen tovább fûszerezze az ételt. 
Alkalmazásuk: 1 tál ételbe ízlés és igény szerint 2-5 csepp fûszerolaj adagolása elegendõ, 20 gr fûszerolaj kb. 500-550 gr hagyományos fûszerrel egyenértékû!


Kétféle - hideg és meleg - módszerrel is dolgozhatunk a fûszerolaj készítésnél:
Higeg készítés esetén: széles szájú, jól záródó üvegbe friss - nem túl karakteres ízû - olajat öntünk, s néhány hétig - fénytõl védve, hûvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fûszereket. A darabos vagy nagylevelû ízesítõket egészben adjuk az olajhoz, míg az apró szemû, illetve porló fûszereket elõzõleg gézbe, vagy laza szövésû vászonbatyuba kötjük.
Meleg eljárásnál: egy üveget megtöltünk frissen szedett zöld fûszerrel, felöntjük olajjal, a száját gézzel lefedjük, s az edényt napos helyre állítjuk. Minden nap egyszer felkeverjük, majd két hét elteltével amikor az olaj már elég ízes, akkor leszûrjük, s jól zárható üvegekben hûvös helyre tesszük. Ha még nem lenne eléggé átütõ, akkor friss zöldet szedünk, s az olajat arra rászûrve folytatjuk a pácolást.
forrás: wikibooks.org



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Konyhailvezet...

sponsored links

Keres?s