Hibiszkuszos-vaníliás bonbon
sponsored links
Ígéretemmel ellentétben jó régen írtam már ide. Sajnos azt hiszem ilyen ritkás leszek egy ideig, ugyanis mostanában nem születnek új dolgok a konyhámban...nincs is saját konyhám..épp 2 költözés közti "szünetben" vagyunk, úgyhogy hébe-hóba jövök csak. Ötlet az van bõven, de a megvalósítás még várat magára egy kicsit.
Ez a hibiszkuszos bonbon egy esti altatás alatt jutott eszembe. Ahogy ott feküdtem a szuszogó kislányom mellett, eszembe jutott a réges-régi egyiptomi nyaralás, a piramisok, a sok-sok régi emlékmû, szobor, papírusz, baksis, meleg, tenger, és a hibiszkusz tea. Ott kóstoltam életemben elõször, és a maga fanyar vérvörösségével azonnal belopódzott a szívembe. Ahogy így elmerengtem ezen, eszembe jutott, hogy vajon milyen lehet ez a csodás virág bonbonba zárva? Mindenképpen sötét étcsokiburkot képzeltem hozzá, és valami -a hibiszkusz fanyarságát kiegyensúlyozó- édeset mellé. Elsõ körben vaníliával párosítottam össze, mert az szinte mindenhez illik...jelentem, a hibiszkuszhoz is. Legközelebb már bátrabb leszek és kipróbálom a megálmodott menta és füge kombinációkkal is..talán bonbonban, talán nem :)
Szóval akkor vaníliás-hibiszkuszos bonbon az egyiptomi zászló színeivel, a néhai egyiptomi nyaralás emlékére..
Hozzávalók:
- a hibiszkusz zseléhez:
- 1 dl víz
- 1 ek szárított hibiszkuszvirág
- 1tk pektin
- 1-1.5 tk porcukor
- 100 gr fehércsoki
- fél vanília kikapart magja
- 0.5 dl tejszín
- 1 tk vaj
- 200 gr étcsoki
- 2 gr porított kakaóvaj
- ehetõ bronz színû csillámpor
Elkészítés:
- A fehércsoki ganache-hoz a csokoládét mikróban megolvasztjuk, a tejszínt felforraljuk, majd a csokihoz fokozatosan hozzáadagolva simára keverjük. A végén hozzákeverjük a puha vajat és a vaníliamagokat is. Hûtõbe tesszük hûlni.
- Elkészítjük az étcsokiburkot ez alapján.
- A zseléhez a vizet felforraljuk, majd beletesszük a virágot és lefedve 1-2 óráig áztatjuk. Leszûrjük, újra felforraljuk, majd a cukorral elkevert pektint hozzáadjuk és levesszük a tûzrõl. Folyamatosan kevergetve lehûtjük.
- Mokkáskanállal egy kis pötty zselét teszünk a bonbonforma minden mélyedésébe, majd ezután a habzsákba töltött vaníliás fehércsoki ganache-sal 3/4-ig töltjük a formát. Betesszük a hûtõbe, míg a ganache megköt. Az étcsokit újratemperáljuk és lezárjuk a bonbonokat. 1 óra hûtés után kész is.
- Díszítésként ecsettel kevés bronzport festünk a bonbonok tetejére.