HETI ÍZPRÓBA : NASPOLYA
sponsored links
Naspolya |
A mai gyerekek többsége nem is tudja, mirõl van szó - olyan ritkaságnak számít ma más a naspolya fogyasztása. Indokolatlanul mellõzzük - hiszen régen elképzelhetetlen volt nélküle a kert, és ilyenkor télvíz idején - amikor már megcsípte a fagy a kis gyümölcsöket élvezettel naspolyáztunk a tûzhely melege mellett. A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó a rózsafélék családjába tartozó növény, de a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra feltételezés szerint olasz közvetítéssel került. Az alma, a birs és a körte rokona, amelyet a gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztenek. Gyümölcse utóérõ, amelyet október végén vagy november elején szüretelnek, de íze akkor élvezhetõ a leginkább miután megcsípte a fagy, így lesz jellegzetes ízû, és édes. Tápláló gyümölcs, amely fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Jelentõs mennyiségben tartalmaz A-, C-, és B-vitaminokat, E-vitamint, folsavat, karotint. Az ásványi anyagok közül kiemelhetõ kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, vas és réztartalma. Emellett sok élelmi rost is (pektin) található benne (6,3 gramm/100 gramm). A népi gyógyászatban a fa kérgének fõzetét vérzés csillapítására, a magvak fõzetét pedig vesekõhajtásra alkalmazták sikerrel. Fogyasztható nyersen, készíthetõ belõle lekvár és zselé is. Nyersen fogyasztva a héját le kell húzni és a gyümölcs ...