Happy Halloween

2010-10-31

sponsored links

Írországban is nagyon népszerû ünnep a Halloween. A boltok már szeptember elején elkezdik árusítani a jelmezeket, ijesztõ álarcokat, ablakdíszeket, a rengeteg édességrõl nem is beszélve. Az elmúlt két évben pókhálómintás muffinokat sütöttem, idén pedig ezek a jópofa cupcake-kek és cukormázzal díszített kis kekszek készültek a konyhámban. Egy részüket a munkahelyen szervezett gyerek-halloween partyra vittem, másik felükkel pedig barátainkat leptem meg tegnap este egy kis összejövetelen. Íme a receptek:

A cupcake-hez szerintem a világ legegyszerûbb receptjét használtam, az All Colour Cookbook sorozat 200 cupcakes kötetébõl

HOZZÁVALÓK: kb. 12 darabhoz

150 gr puha vaj
150 gr cukor
175 gr liszt
1 tk. sütõpor
3 tojás
1 tk. vanília kivonat (elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS:

Eredetileg sütõporos lisztet ír a recept, de tudom, hogy azt nem igazán lehet otthon beszerezni. Így normál lisztet írtam a hozzávalókhoz, ahhoz pedig kb. 1 tk. sütõport számítunk.
Vanília kivonatot kihagytam. Írhatnám, hogy most nem volt itthon, de az az igazság, hogy még soha nem is vettem. Eddig csak horror áron találkoztam vele a boltokban, kis kutakodás után viszont úgy döntöttem, a késõbbiekben inkább majd elkészítem én. Nagyon egyszerû receptet találtam ugyanis Chili & Vanilia oldalán itt.
A liszttel elkevert sütõport, a vajat, a cukort és a tojásokat egy tálban 1-2 perc alatt habosra keverjük. A cupcake tésztája ezzel el is készült. Ha kakaósat szeretnénk sütni, akkor a lisztbõl mérjünk csak 160 gr-ot és 15 gr kakaóport adjunk még a tésztához.
Süthetjük papírformákkal kibélelt muffinformában, de én most felavattam a nemrég beszerzett szilikonos sütõformámat. A masszát tehát a muffinformákba kanalazzuk és 180 fokra elõmelegített sütõben 25-30 percig sütjük õket. Sütõrácson hagyjuk kihûlni a kis süteményeket.

A díszítéshez többféle módszert alkalmaztam.

A vajas krémhez: 85 gr puha vajat habosra keverünk 1 ek. tejjel és 1/2 tk. vanília kivonattal és 200 gr átszitált porcukorral. Ezt a krémet színeztem a színezékeimmel lilára, pirosra.

A fondant bevonat alá is ez a krém került. A koponya és a fogsor természetesen nem saját gyártmány, egyszerû gumicukrok :)
(recept és díszítési ötlet az októberi GoodFood-ból)

A cupcake tésztájával nagyon meg voltam elégedve. Volt amit már csütörtök este sütöttem, és félretettem magunknak belõle pár darabot. Mivel nem kis papírkapszlikban sütöttem, féltem attól, hogy ki fog száradni. Viszont az imént ettem egy darabot, és nagyon finom puha maradt még most is. (tesztelõtársam Max volt, aki ügyesen kijátszva engem beszabadult a nappaliba és természetesen nem hagyhatta ott csak úgy az asztalon árválkodni az egyik sütit :))))


A cukormázzal díszített kis figurák mézeskalácsból készültek. Tudom, hol van még karácsony :) de a kekszekért nem vagyunk annyira oda, receptet keresgélni nem volt túl sok idõm, így a jól bevált mézeskalács receptemet vettem elõ.
Itt ajánlanék egy nagyon jó kis oldalt, ahol remek alapreceptek találhatók kekszek díszítéséhez, bevonatokhoz, a csodás képekrõl nem is beszélve: www.cakejournal.com
Kiszúró formákat 2 euróért találtam az aktuális ünnephez kapcsolódó dekorációkra szakosodott üzletben.


Ma este pedig várjuk a jelmezbe öltözött gyerekeket egy kis édesseggel telepakolt kosarkával :)



Folytats a blogon ... kmkonyhaja.blogspot.com/2010/10/happy...

sponsored links

Keres?s