Hamburger zsemle recept

2014-01-21

sponsored links

Hamburger a vesztõhelyen

Hamburger a vesztõhelyenRántott húsos kirándulós-szendvicsünk napja leáldozott. Fogadja elvtársi együttérzésemet.
John Montagu, Sandwich grófja forog a sírjában. Nem a hamburgerrel van gondja, hanem amivé lett a modern világ gasztrokultúrája a gyorséttermi kaják térítõmunkájának hatására.
Én nem akarok eszméket hirdetni, hiszen jelen receptemmel magam is beállok a sorba. De mielõtt még labdává felfúvódna a gyomrom és kimarná a nyálkahártyámat a mekis majonéz, annyit meg kell tennem a lelkiismeretem megnyugtatására,  hogy egy saját, ízletes, vegyszermentes hamburger zsemle recepttel ajándékozom meg a családomat.

Elkészítési útmutató

Hozzávalók 8 db, egyenként 9 dkg-os, gyermekeink életkilátásait jelentõs mértékben javító zsemléhez

  • 2 dkg élesztõ
  • 50 dkg BL80 liszt
  • 9 g
  • 25 g kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg író vagy kefír, esetleg natúr joghurt
  • szezámmag

Praktikák

A tejet forraljuk fel és hûtsük vissza, hogy a sikért sanyargató tejfehérjéktõl megszabaduljunk mindörökre.

A klasszikus hamburgerzsemle nem tartalmaz szezámmagot, de jól díszít, és a nagy gyorséttermi-láncok is elõszeretettel használják parasztvakítás céljából.

Kenyérliszt helyett használhatunk finomlisztet is.

Nagy távolságokat hagyjuk a kelõ zsemlék között, hogy  a hõ jól átjárhassa testüket, és ne legyen a szélük szalagos.

A sütéshez ne használjunk légkeverést!

Ez a fajta zsemle jól tolerálja a fagyasztást. Újrahasznosítás elõtt mikrózzuk.

Elkészítés

  1. Keverjük össze a lisztet, a tejben feloldott, de nem felfuttatott élesztõt, a sót és a cukrot egy keverõtálban. Öntsünk hozzá 1 db tojást, az olvasztott vajat és az írót.
  2. 8 perc alatt gyúrjuk a masszát rugalmas tésztává.
  3. Szobahõmérsékleten 2 órát kelesztjük, konyharuha alatt. Célunk, hogy a tészta megduplázza térfogatát.
  4. Borítsuk ki lisztezett deszkára, és osszuk 8 részre. Gömbölyítsük le hanyag módon, és hagyjuk állni 20 percig, könnyû ruhatakarás alatt.
  5. Formázzunk zsemléket a kupacokból a tejes zsemlém receptjénél bemutatott kis videón látható módon. Tegyük õket sütõlapra.
  6. Ruha alatt kelesszük 1 órán át.
  7. Melegítsük elõ a sütõt 200 ?-ra.
  8. Kenjük meg a zsemléket kis vízzel felvert egész tojással. A kenés fejtetõtõl fenékig történjék. Hintsük meg szezámmaggal, vagy hagyjuk csupaszon.
  9. Süssük a zsemléket 15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a felszínük. Takarjuk alufóliával, ha nagyon pirul.
  10. Csak kihûlt állapotában szeljük, fogyasszuk.

Hamburgerek csatasorbanÍzletes puffancs, de nem túl szellõs és nem is túl sûrû a tésztája. Felhasználás elõtt vajban, serpenyõben pirítsuk meg a vágásélt, hogy a szószok ne szívódhassanak a bélzetbe, eláztatva azt.

Dupla burgernek is kiválóan alkalmas, kellõképpen magas ahhoz, hogy kimetszhessünk belõle egy középsõ korongot is.

Ha nem rajongsz a hamburgerért, császárzsömleként is fogyaszthatod, nem fog megsértõdni érte. Másnap is õrzi frissességét, kiváló szendvics-alapanyag.

 


Folytats a blogon ... www.boldogbrios.hu/hamburger-zsemle-r...

sponsored links

Keres?s