Hamburger zsemle recept
sponsored links
Rántott húsos kirándulós-szendvicsünk napja leáldozott. Fogadja elvtársi együttérzésemet.
John Montagu, Sandwich grófja forog a sírjában. Nem a hamburgerrel van gondja, hanem amivé lett a modern világ gasztrokultúrája a gyorséttermi kaják térítõmunkájának hatására.
Én nem akarok eszméket hirdetni, hiszen jelen receptemmel magam is beállok a sorba. De mielõtt még labdává felfúvódna a gyomrom és kimarná a nyálkahártyámat a mekis majonéz, annyit meg kell tennem a lelkiismeretem megnyugtatására, hogy egy saját, ízletes, vegyszermentes hamburger zsemle recepttel ajándékozom meg a családomat.
Elkészítési útmutató
Hozzávalók 8 db, egyenként 9 dkg-os, gyermekeink életkilátásait jelentõs mértékben javító zsemléhez
- 2 dkg élesztõ
- 50 dkg BL80 liszt
- 9 g só
- 25 g kristálycukor
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 5 dkg vaj
- 10 dkg író vagy kefír, esetleg natúr joghurt
- szezámmag
Praktikák
A tejet forraljuk fel és hûtsük vissza, hogy a sikért sanyargató tejfehérjéktõl megszabaduljunk mindörökre.
A klasszikus hamburgerzsemle nem tartalmaz szezámmagot, de jól díszít, és a nagy gyorséttermi-láncok is elõszeretettel használják parasztvakítás céljából.
Kenyérliszt helyett használhatunk finomlisztet is.
Nagy távolságokat hagyjuk a kelõ zsemlék között, hogy a hõ jól átjárhassa testüket, és ne legyen a szélük szalagos.
A sütéshez ne használjunk légkeverést!
Ez a fajta zsemle jól tolerálja a fagyasztást. Újrahasznosítás elõtt mikrózzuk.
Elkészítés
- Keverjük össze a lisztet, a tejben feloldott, de nem felfuttatott élesztõt, a sót és a cukrot egy keverõtálban. Öntsünk hozzá 1 db tojást, az olvasztott vajat és az írót.
- 8 perc alatt gyúrjuk a masszát rugalmas tésztává.
- Szobahõmérsékleten 2 órát kelesztjük, konyharuha alatt. Célunk, hogy a tészta megduplázza térfogatát.
- Borítsuk ki lisztezett deszkára, és osszuk 8 részre. Gömbölyítsük le hanyag módon, és hagyjuk állni 20 percig, könnyû ruhatakarás alatt.
- Formázzunk zsemléket a kupacokból a tejes zsemlém receptjénél bemutatott kis videón látható módon. Tegyük õket sütõlapra.
- Ruha alatt kelesszük 1 órán át.
- Melegítsük elõ a sütõt 200 ?-ra.
- Kenjük meg a zsemléket kis vízzel felvert egész tojással. A kenés fejtetõtõl fenékig történjék. Hintsük meg szezámmaggal, vagy hagyjuk csupaszon.
- Süssük a zsemléket 15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a felszínük. Takarjuk alufóliával, ha nagyon pirul.
- Csak kihûlt állapotában szeljük, fogyasszuk.
Ízletes puffancs, de nem túl szellõs és nem is túl sûrû a tésztája. Felhasználás elõtt vajban, serpenyõben pirítsuk meg a vágásélt, hogy a szószok ne szívódhassanak a bélzetbe, eláztatva azt.
Dupla burgernek is kiválóan alkalmas, kellõképpen magas ahhoz, hogy kimetszhessünk belõle egy középsõ korongot is.
Ha nem rajongsz a hamburgerért, császárzsömleként is fogyaszthatod, nem fog megsértõdni érte. Másnap is õrzi frissességét, kiváló szendvics-alapanyag.