Hallongrottor, avagy málnás linzer

2010-10-21

sponsored links

Jan Hedh új könyve tele van olyan receptekkel, amiket már eddig is sütöttem, de persze muszáj az õ verzióját is kipróbálni, hiszen rendszerint beigazolódik, hogy nem véletlenül olyan nagy ember õ, mint amilyen. A hallongrottor is egy svéd klasszikus, a neve amúgy málnás barlangokat jelent, korábban syltkakorként már publikáltam ilyen receptet, sõt valójában többet is. Nagyon egyszerû süteményrõl van szó, közel áll a lekváros linzerhez ízvilágában, mégis muszáj újra és újra megcsinálni, mert pillanatok alatt elfogy és mindenki imádja. Ez esetben Jan sem bonyolítja túl a dolgokat, inkább az olyan apróságok miatt érdemes ezt a verziót is kipróbálni, mint a szeletelt mandula a tetején, ami fantasztikusan illik ehhez a süteményhez.

Elõször is egy tálba szitáltam 175 gramm lisztet, 50 gramm keményítõt, 50 gramm porcukrot, némi vaníliaõrleményt és 3,5 gramm (egy jó teáskanálnyi) sütõport, ehhez 170 gramm szobahõmérsékletû vajat tettem, majd gyorsan összedolgoztam. Jan természetesen kézzel csinál minden ilyesmit, én inkább rábízom magam a gépemre, mindegy amúgy, csak a lényeg, hogy nem szabad túl sokáig gyúrogatni, gyorsan kell dolgozni, amint összeáll, már lehet is formázni. Nagyjából 40 grammos darabokból gömböket gyúrtam, de méregetni nem kell, ebbõl a mennyiségbõl nekem 11 darab lett. Én szilikonos muffinformába tettem a golyókat, majd ujjal jó mélyen lenyomtam, némiképp oldalra is kihúzogatva a lyukat, hogy sok lekvár férjen bele. (Jan egyébként egy forró vízbe mártott tojással javasolja kilyuggatni a gombócokat). Majd málnalekvárt töltöttem bele és megszórtam mandulával.

180 fokon 15-20 percig sütöttem. Mivel nincs benne sok cukor, kihûlés után meghintettem még egy kis porcukorral.

Alapanyagok:

175 g liszt
50 g keményítõ
50 g cukor
vaníliaõrlemény (vagy vaníliás cukor legyen a cukor egy része)
170 g vaj
lekvár
hámozott, szeletelt mandula
porcukor

Folytats a blogon ... lucillasut.blogspot.com/2010/10/hallo...

sponsored links

Keres?s