Halgolyók kapros-kapris mártásban

2010-10-01

sponsored links

Ehhez az ebédhez az a kapcsolódó mottóm, hogy mi baj lehet, ha ötvözöm Beleznay Tamást és Fakanál Évát? Merthogy B. Tamásnak jelent meg egy receptje a Nõk Lapjában, ahol nagyjából ugyanezt adta elõ sertéshúsból. Viszont nekem a kaporról beugrott Éva kapros hala, és már tudtam, mi lesz az ebéd.

Hozzávalók:

  • 50 dkg hal (esetünkben sárga tõkehalfilé)
  • 1 fej hagyma
  • 2 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • kevés tej
  • 1 duci gerezd fokhagyma :)
  • só, bors
  • 1,5 liter zöldségleves (esetünkben bio leveskockából)
  • 2 dl tejszín
  • 2 evõkanál kapribogyó
  • 2 tojás sárgája
  • fél citrom leve
  • fél csomag kapor
  • pici olívaolaj

A halat reggel fokhagymás tejbe áztattam, ebben el is maradt két-három órát. Aztán az aprítógépben ledaráltattam. A hagymát apró kockákra vágtam, kis olajon megpároltam. A kenyeret a maradék fokhagymás tejben megáztattam, majd kifacsartam. A halhoz adtam a hagymát, ázott kenyeret, tojást, sóztam, borsoztam. Felforraltam a levest, és úgy 3-4 centis golyókat formáltam a halmasszából, majd kifõztem. Nem kell neki sok, lévén halról van szó, újraforrástól-feljöveteltõl 10 perc bõven elég is. Kiszedtem egy jó nagy jénaiba a golyókat, és letakartam alufóliával.

Aztán nekiálltam a mártásnak: Leszûrtem a levesbõl fél liternyit. Kevés olajon megpirítottam a kapribogyót, majd felöntöttem a levessel. Egy külön tálban összekevertem a tejszínt és a tojássárgákat, aztán a forró levesbõl egy keveset hozzáadtam, és az egészet visszaöntöttem a mártásba. Amint fortyogni kezdett, elzártam alatta a gázt. Belecsavartam a fél citrom levét, és rászórtam a frissen apróra vágott kaprot.

5-6 adag


 


Folytats a blogon ... narancskonyha.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s