Hajtogatott tepertõs kocka

2014-01-25

sponsored links

Holnap vendégek érkeznek ebédre, ezért ma mindent alaposan elõkészítek. Az egyik finomság, ez a tepertõs kocka lesz. A szokásos pogácsa formát most kockára cseréltem, így sokkal kevesebb az úgynevezett "hulladék". 
Hozzávalók 16 db kockához:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg darált tepertõ
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dl tej (szükség esetén +1-2 ek)
  • 2 tk só
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • 1 csapott kk bors
  • 1 kisebb tojás a kenéshez
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojás sárgáját, a sót.
A meleg, de nem forró tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztõt, majd a liszthez adjuk.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb 1 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertõt.
Megszórjuk az õrölt borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felsõ sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás, de ekkor már csak a vízszintes hajtogatást végezzük, a jobb és bal oldalit nem, így a tészta alakja egy hosszabb sáv lesz.
Elnyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, egy éles, lisztbe mártott késsel a széleit egyenesre vágjuk, majd kb. 5*5 cm nagyságú kockára vágjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb.
Kb. 20 percet még letakarva kelesztjük, míg bemelegszik a sütõ.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
Elõmelegített sütõben 25 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.

Összegyûjtöttem pár hasznos tapasztalatot, hogy elkerüljük, vagy épp lecsökkentsük az esélyét a részeges, eldõlt kockáknak. 
  • A megkelt tésztát közel azonos vastagságúra és téglalap alakúra nyújtsuk el.
  • Próbáljuk a széleket egyenesre vágni, a kés élét egyenesen tartva szeletelni.
  • A tojással való kenéskor ne engedjük, hogy a tojás lecsorogjon a széleken, mert azon a részen összeragad a tészta és nem egyenletesen kel a kocka többi részével együtt. 
  • Ne hagyjuk ki a sütés elõtti kelesztést sem, mert a hirtelen hõ hatására a sütõben megdõlhetnek a kockák.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/01/hajto...

sponsored links

Keres?s