Hagymás ötletek
sponsored links
Az újhagymaszár, vagy éppen nem csak a szár, hanem, mint Valentinánál az egyelés miatt az egész újhagyma (Legyen tavasz! Legalább az asztalon) gyûlik, gyûlik, sokasodik a kamrában. Kidobni nincs szívünk, már az egész rokonság hagymát eszik, mi legyen hát az illatos csokrokkal? Nos, ha nálunk ilyen hagymahalmozás áll elõ, akkor hagymás quiche, tészta vagy pizza készül. Például így:
HAGYMÁS QUICHE
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája,1 mokkáskanál ecet, só
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 2-3 csomó újhagyma vagy kb. ennyi súlyú újhagymaszár, 4 evõkanál olaj, 2-3 ág kakukkfû, õrölt bors, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 tojássárgája
1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat kisebb darabokra aprítjuk, és a lisztbe dobjuk. A tojássárgájával, az ecettel, 1-2 evõkanálnyi hideg vízzel és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, majd néhány órára a hûtõszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a megmosott, megtisztított hagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk, a kakukkfûvel, sóval, borssal fûszerezzük, majd a tûzrõl lehúzzuk.
3. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet megpezsgetjük rajta. A tejjel felengedjük, és simára keverjük, azaz besamelmártást készítünk. Sózzuk, csipetnyi borssal fûszerezzük, és ezt is hûlni hagyjuk. Amikor langyos, a tojássárgáját belekeverjük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán egy kb. 24 centi átmérõjû kerek piteforma méretére nyújtjuk úgy, hogy az oldalát is szépen befedje. A hagymát ráhalmozzuk, a besamellel leöntjük, majd elõmelegített, 200 °C-os sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 180 °C), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk.
Igazi vendégváró fogás. A tészta és a töltelék is elkészíthetõ elõre, és mivel gyorsan megsül, elég akkor a sütõbe tolni, amikor a vendégek már megérkeztek, így biztosan frissen tudjuk tálalni.
HAGYMÁS SPAGETTI
Hozzávalók: 50 dkg spagetti, só, 6 evõkanál olívaolaj, 20 dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 csomó újhagyma
1. A spagettit lobogva forró sós vízben kifõzzük, majd leszûrjük, és lecsepegtetjük. Megforrósítunk 2 evõkanál olajat és a spagettit megforgatjuk rajta. A sajttal megszórjuk, a tejszínt ráöntjük, és a finomra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk, majd egy kissé megsózzuk. A hagymakarikákat a sajtos tészta tetejére kanalazzuk, és máris tálaljuk.
HAGYMÁS-SONKÁS PIZZA
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztõ, 1 kiskanál cukor, 30 dkg liszt, só, 4 evõkanál olaj
a tetjére: 4 nagy vöröshagyma vagy 2 csomó újhagyma a zöld száráûval együtt, 4 evõkanál olaj, õrölt bors, 2-3 ág kakukkfû, 15-20 dkg nyers sonka, 20 dkg pizza mozzarella
a nyújtáshoz: liszt
1. Az élesztõt 2 deci cukros, langyos vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a liszttel, csipetnyi sóval és az olajjal összegyúrjuk, majd letakarva fél órán át kelesztjük.
2. Közben a meghámozott, felkarikázott hagymát az olajon szép aranysárgára pirítjuk. Megsózzuk, borssal, kakukkfûlevélkékkel fûszerezzük.
3. A megkelt tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és egy közepes tepsi méretére kinyújtjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a hagymakarikákat rákanalazzuk. A papírvékony sonkaszeletekkel és a faldarabolt sajttal beborítjuk.
4. Elõmelegített 200 °C-os sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 180 °C), és kb. 25 perc alatt megsütjük. Csinos szeletekre vágva tálaljuk.
HAGYMÁS QUICHE
Hozzávalók
a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojássárgája,1 mokkáskanál ecet, só
a formázáshoz: liszt
a töltelékhez: 2-3 csomó újhagyma vagy kb. ennyi súlyú újhagymaszár, 4 evõkanál olaj, 2-3 ág kakukkfû, õrölt bors, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 tojássárgája
1. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A hideg vajat kisebb darabokra aprítjuk, és a lisztbe dobjuk. A tojássárgájával, az ecettel, 1-2 evõkanálnyi hideg vízzel és csipetnyi sóval gyorsan összedolgozzuk, majd néhány órára a hûtõszekrénybe tesszük pihenni.
2. Közben a megmosott, megtisztított hagymát felkarikázzuk, és az olajon megpároljuk, a kakukkfûvel, sóval, borssal fûszerezzük, majd a tûzrõl lehúzzuk.
3. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet megpezsgetjük rajta. A tejjel felengedjük, és simára keverjük, azaz besamelmártást készítünk. Sózzuk, csipetnyi borssal fûszerezzük, és ezt is hûlni hagyjuk. Amikor langyos, a tojássárgáját belekeverjük.
4. A tésztát liszttel behintett deszkán egy kb. 24 centi átmérõjû kerek piteforma méretére nyújtjuk úgy, hogy az oldalát is szépen befedje. A hagymát ráhalmozzuk, a besamellel leöntjük, majd elõmelegített, 200 °C-os sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 180 °C), és kb. 30 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva langyosan kínáljuk.
Igazi vendégváró fogás. A tészta és a töltelék is elkészíthetõ elõre, és mivel gyorsan megsül, elég akkor a sütõbe tolni, amikor a vendégek már megérkeztek, így biztosan frissen tudjuk tálalni.
HAGYMÁS SPAGETTI
Hozzávalók: 50 dkg spagetti, só, 6 evõkanál olívaolaj, 20 dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 csomó újhagyma
1. A spagettit lobogva forró sós vízben kifõzzük, majd leszûrjük, és lecsepegtetjük. Megforrósítunk 2 evõkanál olajat és a spagettit megforgatjuk rajta. A sajttal megszórjuk, a tejszínt ráöntjük, és a finomra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, zöldjével együtt felkarikázzuk, és a maradék olajon aranysárgára pirítjuk, majd egy kissé megsózzuk. A hagymakarikákat a sajtos tészta tetejére kanalazzuk, és máris tálaljuk.
HAGYMÁS-SONKÁS PIZZA
Hozzávalók
a tésztához: 3 dkg élesztõ, 1 kiskanál cukor, 30 dkg liszt, só, 4 evõkanál olaj
a tetjére: 4 nagy vöröshagyma vagy 2 csomó újhagyma a zöld száráûval együtt, 4 evõkanál olaj, õrölt bors, 2-3 ág kakukkfû, 15-20 dkg nyers sonka, 20 dkg pizza mozzarella
a nyújtáshoz: liszt
1. Az élesztõt 2 deci cukros, langyos vízbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a liszttel, csipetnyi sóval és az olajjal összegyúrjuk, majd letakarva fél órán át kelesztjük.
2. Közben a meghámozott, felkarikázott hagymát az olajon szép aranysárgára pirítjuk. Megsózzuk, borssal, kakukkfûlevélkékkel fûszerezzük.
3. A megkelt tésztát liszttel behintett deszkán átgyúrjuk, és egy közepes tepsi méretére kinyújtjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és a hagymakarikákat rákanalazzuk. A papírvékony sonkaszeletekkel és a faldarabolt sajttal beborítjuk.
4. Elõmelegített 200 °C-os sütõbe toljuk (légkeveréses sütõben 180 °C), és kb. 25 perc alatt megsütjük. Csinos szeletekre vágva tálaljuk.