Hagymás cipóban sült füstölt sonka / tarja

2010-04-05

sponsored links

Hozzávalók:

  • 50 dkg fõtt, füstölt sonka vagy tarja egészben
  • 25 dkg finom liszt
  • 25 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 3 dl langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evõkanál étolaj
  • késhegynyi õrölt kakukkfû és rozmaring
  • 2 kávéskanál só

A hagymát megpucolom, lereszelem és az olajon egy serpenyõben megpirítom, közben 1 kávéskanál sóval, a kakukkfûvel és a rozmaringgal ízesítem. Hagyom kicsit hûlni.

Az élesztõt a langyos vízben a cukorral felfuttatom. A kétféle lisztet és a sót összevegyítem, majd az élesztõvel és a hagymával jól összegyúrom, kidolgozom. Kissé ragacsos, de jól formálható tészta lesz belõle. Liszttel kiszórt tálban letakarva legalább 2 órát kelesztem, de akár egy éjszakát is kelhet.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán szétnyomkodom akkorára, hogy a sonkát/tarját bele tudjam csomagolni. A kész cipót megformázom, a hajtásoknál összenyomkodom.  Letakarva még 1 órát kelesztem.

A sütõt 180 fokra elõmelegítem és egy vízzel félig telt kisebb jénai edényt teszek a rács alá. A cipót így gõzben sütöm kb. 45 percet, addig amíg a héja ropogós lesz és teljesen átsül.

 


Folytats a blogon ... eszterkedvencei.freeblog.hu/archives/...

sponsored links

Keres?s