Hagyma fajták Tojásfestés hagyma héjjal
sponsored links
Gondolkodtam, hogy a hagyma zöldség vagy gyógynövény? Mind a kettõ! A legtöbb étel receptjében szerepel valamilyen hagymafajta. Most igazából nem is a fõzésrõl, a növény szaporításáról vagy népi gyógyászati jelentõségérõl szeretnék írni. De azért két mondat róla: Mi is a hagyma? az alsó részén megvastagodott, sûrûn egymásra boruló levelekbõl álló módosult szár, ez a növény tápanyagraktára.
Fajtái
Természetesen nagyon sok fajtája van, itt most csak azokat sorolom fel, amit idén ültettem a kertbe.
Vöröshagyma: újhagymaként is termeszthetjük a vöröshagymát, ebbõl a fajtából a makóit, a sonkahagymát, és az anyukámtól kapott kotlós hagymát ültettem, ma már csak a francia nevét látom mindenhol, salotta hagyma, (pedig a kotlós hagyma kifejezõbb, el kell ültetni egy hagymát és körülötte sok-sok hagyma nõ, szerintem fantasztikus természetû növény). Kedves gasztro bloggerek jó lenne ha, a salottát kotlós hagymának, a rucolát borsmustárfûnek, az oregánót szurokfûnek, a vegetát lestyánnak stb. hívnánk!!!
- Lila hagyma: ?Tétényi rubin? csípõs, bõtermõ, ez lesz a téli hagyma, ?Szentesi lila? ez édes, ez lesz a lila újhagymánk, és egy hosszúkásfajta kb.:15 cm hosszú, (ezt tavaly magról szaporítottam dughagymának) enyhe édeskés, ebbõl lesz a hagyma lekvár, és savanyítok is belõle.
- Póréhagyma: egy korai nyárra és egy téli fajta, amit még a fagyok beálltával is a földben lehet hagyni.
- Gyöngyhagyma, ezt magról vetettem, ezt használom majd fõzéshez is, de nagy része megy az üvegbe.
- Fokhagyma: ebbõl ültettem gerezdeket, és egy olyan fajtát aminek nem tudom a nevét, olyan a formája mint egy golyó, nem lesz gerezdes csak kis golyók, finomak enyhébb ízûek mint a klasszikus fajta, kiváló savanyításra.
- Metélõhagyma: ebbõl van a klasszikus metélõhagyma és metélõfokhagyma is. Utóbbinak olyan a levele mint a fûnek lapított és nem hengeres.
- Medvehagyma: NA EZ SAJNOS NEKEM NINCS, de nagyon szeretnék, honnan lehet beszerezni? Segítsetek!
Hagyma élettani hatásai
Nagyon magas hatóanyagtartalma van pl.: cink, szelén, foszfor, kalcium, kálium, jód, vas, nikotinsav, flavonoidok, C, B2, B1 vitamin. Illatát (szagát) és intenzív ízét a kénvegyületek adják. A népi gyógyászatban nagyon elterjedt külsõleg, belsõleg egyaránt. A hagyma nyákoldó, baktériumölõ, immunerõsítõ, féreghajtó. Használják megelõzésre: koleszterinszint egészséges szinten tartása, érelmeszesedés megelõzésére, vérrögképzõdés kialakulásának megelõzésére, emésztõnedvek termelõdését fokozza. Gyógyításra: magas vérnyomás kezelése, légúti megbetegedések enyhítésére, emésztõrendszeri bántalmak kezelésére, rovarcsípéskor gyulladás csökkentésére, asztma esetén is használ a teája. Töményen pl lecsó fogyasztása esetén a belekben fokozódik a gáztermelés. Az anyatejbe bekerül az erõs illóolaj és az íz, a babák nem nagyon szeretik, õk még az édes ízeket részesítik elõnyben.
Tojásfestés hagyma héjjal
Most jutottam el oda, amiért ma a hagymáról írok! A vörös és a lilahagyma héja kiváló tojásfestõ. 4-6 hagyma héját leszedem, beleteszem vízbe mellé a tojásokat és megfõzöm. A hagymás lében hagyom kihûlni és ilyen, de ennél még szebb piros tojások lesznek holnapra a locsolóknak. De igazából én ezeket a tojásokat a húsvéti kalácsba teszem, és oda ugye mégsem tehetek festékes tojást?! A kalács receptje a most indult receptek képekkel blogomon.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!