Hacsapuri falatok fûszeres-sajtos túróval töltve, lila hagymás tejföllel
sponsored links
Ahogy az a blogon is jól látható, újabban megint rákaptunk a naanra. :D Ennek folyományaként pedig más népek lepénykenyerei is az eszembe jutottak. Mivel anno a hacsapurit is imádtuk, de aztán elfelejtõdött, most újra elõkerült emlékeimben a receptje. Most azonban picit más formában képzeltem el, és nem nagyméretû lepény, hanem ezek a kis falatkák lettek belõle. Ezúttal a töltelék sem ugyanaz. Ha lehet, mi így még jobban szerettük, mert a kis mérete miatt könnyebb enni, és klasszul bele lehet tunkolni a tejfölbe vagy egyéb mártogatóba. Csak az a baj vele, hogy hipp-hopp be lehet termelni belõle egy egész tetemes mennyiséget. :D Reggelire, uzsonnára, vacsorára, elõételnek vagy vendégvárónak tökéletes választás. :)
Hozzávalók 32 darabhoz:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
3 ek. extra szûz olívaolaj
2,5 dkg friss élesztõ
15 dkg natúr joghurt
1,5 dl víz
1 ek. cukor
napraforgóolaj a sütéshez
Töltelékhez:
18 dkg túró
8 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, trappsita, eidami, cheddar)
1 kis tojás
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott ek. grillfûszer (pl. Kotányi Grill Klassszikus)
õrölt fehér bors
Lila hagymás tejfölhöz:
40 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
1 kis fej lila hagyma
1 tk. morzsolt oregánó
zöldfûszeres citrombors
õrölt fehér bors
elkészítés:
- A mártogatóhoz a tejfölt kikeverjük a nagyon finomra aprított lila hagymával, a fûszerekkel, és letakarva hûtõbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- A hacsapuri tésztájához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük a langyos vízzel, egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, az olajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A tojást felverjük, alaposan elkeverjük az áttört túróval, a grillfûszerrel, a kétféle borssal, a zúzott fokhagymával, a reszelt sajttal, és a tölteléket 32 adagra osztjuk.
- A megkelt tésztát nyolcfelé vágjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, majd 15 perc pihentetés után liszttel hintett felületen kb. 15 cm átmérõjû körlapokra nyújtjuk.
- A kinyújtott körlapokat 4-4 cikkre vágjuk, kissé széthúzzuk, és a cikkek közepére halmozunk 1-1 teáskanálnyi tölteléket.
- A túró mellett jobbról és balról felemeljük a tésztát, a töltelék fölött összefogjuk, és a széleket jól összenyomkodjuk. Az így kapott háromszög alakú töltött tésztát a háromszög alapjánál is összedolgozzuk. Letakarva addig kelesztjük, amíg mindegyikkel elkészülünk.
- A palacsintasütõ serpenyõt kikenjük pár csepp olajjal, felforrósítjuk és ráteszünk annyi töltött tésztát, amennyi elfér a serpenyõben. Lefedve, kis lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük a falatkákat. Így járunk el a többivel is, miközben a serpenyõt minden sütés elõtt kiolajozzuk. (Konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.)
- A hacsapuri falatokat azon melegében tálaljuk, és lila hagymás tejfölt kínálunk mellé.