Hacsapuri falatok fûszeres-sajtos túróval töltve, lila hagymás tejföllel

2018-07-12

sponsored links






 
Ahogy az a blogon is jól látható, újabban megint rákaptunk a naanra. :D Ennek folyományaként pedig más népek lepénykenyerei is az eszembe jutottak. Mivel anno a hacsapurit is imádtuk, de aztán elfelejtõdött, most újra elõkerült emlékeimben a receptje. Most azonban picit más formában képzeltem el, és nem nagyméretû lepény, hanem ezek a kis falatkák lettek belõle. Ezúttal a töltelék sem ugyanaz. Ha lehet, mi így még jobban szerettük, mert a kis mérete miatt könnyebb enni, és klasszul bele lehet tunkolni a tejfölbe vagy egyéb mártogatóba. Csak az a baj vele, hogy hipp-hopp be lehet termelni belõle egy egész tetemes mennyiséget. :D Reggelire, uzsonnára, vacsorára, elõételnek vagy vendégvárónak tökéletes választás. :)






Hozzávalók 32 darabhoz:

Tésztához:

50 dkg finomliszt

1 csapott ek. só

3 ek. extra szûz olívaolaj

2,5 dkg friss élesztõ

15 dkg natúr joghurt

1,5 dl víz

1 ek. cukor

napraforgóolaj a sütéshez


Töltelékhez:

18 dkg túró

8 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, trappsita, eidami, cheddar)

1 kis tojás

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csapott ek. grillfûszer (pl. Kotányi Grill Klassszikus)

õrölt fehér bors


Lila hagymás tejfölhöz:

40 dkg 20% zsírtartalmú tejföl

1 kis fej lila hagyma

1 tk. morzsolt oregánó

zöldfûszeres citrombors

õrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A mártogatóhoz a tejfölt kikeverjük a nagyon finomra aprított lila hagymával, a fûszerekkel, és letakarva hûtõbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  2. A hacsapuri tésztájához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe morzsoljuk az élesztõt, hozzáadjuk a cukrot, simára keverjük a langyos vízzel, egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, az olajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A tojást felverjük, alaposan elkeverjük az áttört túróval, a grillfûszerrel, a kétféle borssal, a zúzott fokhagymával, a reszelt sajttal, és a tölteléket 32 adagra osztjuk.
  5. A megkelt tésztát nyolcfelé vágjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, majd 15 perc pihentetés után liszttel hintett felületen kb. 15 cm átmérõjû körlapokra nyújtjuk.
  6. A kinyújtott körlapokat 4-4 cikkre vágjuk, kissé széthúzzuk, és a cikkek közepére halmozunk 1-1 teáskanálnyi tölteléket.
  7. A túró mellett jobbról és balról felemeljük a tésztát, a töltelék fölött összefogjuk, és a széleket jól összenyomkodjuk. Az így kapott háromszög alakú töltött tésztát a háromszög alapjánál is összedolgozzuk. Letakarva addig kelesztjük, amíg mindegyikkel elkészülünk.
  8. A palacsintasütõ serpenyõt kikenjük pár csepp olajjal, felforrósítjuk és ráteszünk annyi töltött tésztát, amennyi elfér a serpenyõben. Lefedve, kis lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük a falatkákat. Így járunk el a többivel is, miközben a serpenyõt minden sütés elõtt kiolajozzuk. (Konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.)
  9. A hacsapuri falatokat azon melegében tálaljuk, és lila hagymás tejfölt kínálunk mellé.












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/07/hacsa...

sponsored links

Keres?s