Habkönnyû burgonyás pogácsa maradék krumplipürébõl
sponsored links
Maradékmentõ akció jegyében készült ez a finom, omlós pogácsa. Semmit nem dobok ki, amit nem muszáj. A tegnapi fõétel köretébõl maradt egy kis krumplipüré, ami hidegen vagy másnap már nem igazán jó. Van, amikor burgonyakrokettet készítek, de régen volt már pogácsa is, így inkább az készült ma belõle. Puhaságának titka a zsír, ami lehet bármilyen állati eredetû, (kacsa, liba, sertés) mindegyikkel finom. Tartalmas levesek - bab, palóc, gulyás - után egyszerû, laktató második fogás. Ha nem faljuk fel mindet még melegében, akkor jól fagyasztható. Vihetjük vendégségbe vagy hosszú utazásokra is. Nem a leggyorsabban elkészülõ pogácsa a hosszabb kelesztési idõk miatt, de egyszerû, pihe-puha, ízletes sós rágcsálnivaló.
Habkönnyû burgonyás pogácsa maradék krumplipürébõl
Hozzávalók:
nekem 55 db pogácsám lett
4 cm-es kiszúróval
- 30 dkg liszt
- 30 dkg maradék krumplipüré (vagy áttört fõtt krumpli, kihûtve)
- 10 dkg zsír (nem margarin!)
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- 1 csapott ek só
kovász:
- 1 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztõ
tetejére:
- 1 tojássárgája
Elkészítése:
- Langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztõt.
- Közben egy nagyobb tálba tesszük a krumplipürét, zsírt és a tojást, fakanállal jó habosra kikeverjük.
- Hozzáöntjük a sóval elkevert lisztet, kovászt és a tejfölt.
- Alaposan összegyúrjuk, ha nagyon ragacsos lenne a tészta, kevés lisztet adjunk még hozzá. (inkább kicsit lágyabb legyen a tészta, mint kemény)
- Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, hajtogatjuk.
- A hajtogatást még kétszer, 30 perces idõközönként megismételjük.
- A tésztát vastagabbra kinyújtjuk, berácsozzuk, kiszaggatjuk, leesõ részeket átgyúrjuk, azokat is kiszaggatjuk.
- A pogácsákat szilikonos sütõpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket felvert tojássárgájával lekenjük.
- Elõmelegített 200°C-os sütõben kb 20-25 perc alatt (sütõfüggõ!) megsütjük.
TIPP:
A tetejére sütés elõtt szórhatunk magvakat vagy sajtot is.