Habcs?kkr?mes-spen?tlapos torta passi?gy?m?lccsel
sponsored links
A lapok a m?zes kr?mes s?tem?ny lapjaihoz hasonl?tanak, de meg vannak sz?nezve spen?tp?r?vel, mely az ?z?n nem igaz?n ?rezhet?, de kellemes sz?nt ad a tort?nak.
Hozz?val?k egy 21-22 cm ?tm?r?j? tort?hoz:
Lapok:
250 g friss spen?tlev?l
3 db toj?s
10 g s?t?por
100 g vaj
160 g m?z
200 g cukor
600 +- 200 g liszt
csipet s?
Kr?m:
6 toj?s feh?rje
300 g cukor
250 g vaj
?ssze?ll?t?shoz:
4-5 db passi?gy?m?lcs (maracuja)
vagy b?rmilyen m?s savanyk?s gy?m?lcs (m?lna, ?fonya stb)
D?sz?t?shez:
k?kuszreszel?k
habcs?kfigur?k
Elk?sz?tj?k a lapokat:
A nyers spen?tot addig turmixoljuk a toj?skkal, am?g teljesen p?pes nem lesz. A m?zet, a cukrot ?s a vajat addig meleg?tj?k, am?g minden elolvad, majd langyosra h?tj?k ?s hozz?adjuk a toj?sos spen?tp?r?t, a s?t?port ?s a 600 g lisztet. Ha sz?ks?ges adjunk m?g hozz? lisztet annyit, amennyit?l a t?szta nem t?l l?gy, de nem is kem?ny, de k?nnyed?n alak?that? nem lesz. Gy?r?deszk?n kidolgozzuk, f?li?ba tekerj?k ?s 30 percere hidegre tessz?k.
A massz?t 10 egyenl? r?szre v?gjuk, v?kony kerek lapp? ny?jtjuk ?s megfelel? m?retre v?gjuk. ?n egy ed?nyfed? seg?ts?g?vel v?gtam megfelel? m?retre ?s form?ra viszonylag k?nnyen.
S?t?pap?rra cs?sztatjuk a lapokat, 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben kb 10 percet s?tj?k, de csak addig, am?g m?g nem pirul. Ha az ujjbegy?nkkel megnyomjuk a tortakorong tetej?t ?s az ruganyosan elasztikus ?s m?r nem nyers, akkor kivehetj?k a s?t?b?l. Vigy?zzunk, ne s?ss?k t?l. Ha l?gkever?st haszn?lunk, akkor egyszerre ak?r 2 tepsin 4 korongot is s?thet?nk egyszerre.
K?zben elk?sz?tj?k a kr?met: egy ed?nybe helyezz?k a toj?sok feh?rj?t ?s a cukrot, majd habver?vel, folytonos keverget?s mellett v?zg?z f?l?tt addig meleg?tj?k, am?g az 60 C fokra nem forr?sodik. Ha nincs h?m?r?nk, akkor ?gy tudjuk, hogy mikor j?, ha az ujjbegy?nket a toj?sfeh?rje j?l "megcs?pi".
Levessz?k a t?zr?l ?s a habver?t a legnagyobb fokozatra ?ll?tva k?kem?nyre verj?k a habot (ez lehet ak?r 15 perc is). K?zben feldaraboljuk a vajat ?s amikor a hab m?r s?lyos, f?nyes, kem?ny egyenk?nt beledob?ljuk ?s egynem?v? keverj?k a vajkock?kat. A kr?met ezut?n hideg helyre tessz?k p?r ?r?ra.
A legkev?sb? siker?lt tortalapot megdar?ljuk, majd ezzel a morzs?val fogjuk d?sz?teni a tort?nkat.
?ssze?ll?t?s: egy tortakarika k?zep?be egy tortalapot helyez?nk, megkenj?k a kr?m 1/10-vel ?s megsz?rjuk a h?j?b?l kikapart passi?gy?m?lccsel vagy b?rmilyen m?s savanyk?s apr?gy?m?lccsel: m?ln?val, kimagozott meggyel, ribizlivel, ?fony?val. Addig r?tegezz?k, am?g az ?sszetev?k tartanak majd hidegre helyezz?k legal?bb 12 ?r?ra. Ezut?n a tortakarik?t elt?vol?tjuk ?s bevonjuk a tort?t a marad?k kr?mmel.
?r?lt sz?nes tortamorzs?val, k?kuszreszel?kkel, habcs?kfigur?kkal d?sz?tj?k.
Akkor a legfinomabb, ha legal?bb tov?bbi 24 ?r?t hideg helyen tartjuk. A lapok, mint a m?zeskr?mes eset?ben megpuhulnak a kr?mt?l.
?des, laktat? desszert.