Habcs?k torta
sponsored links
Vannak sarokpontjai a lengyel nyaral?soknak gasztron?miai szempontb?l, ?s bizony az egyik ilyen a habcs?ktorta ( bezowy tort). Vars?ban szerintem minden sarkon lehet kapni, minden elk?pzelhet? ?zben, szerintem azok a v?ltozatok a legfinomabbak, ahol a savanyask?s gy?m?lcs?k vannak benne, mert azok kicsit ellens?lyozz?k a habcs?k ?dess?g?t ?s a kr?msajtos t?ltel?k neh?zs?g?t.
El?re sz?lok, hogy ez egy id?ig?nyes s?tem?ny, mert a habcs?k sz?r?t?sa sok?ig tart, de ne ijedj meg t?le, mert elk?sz?teni nagyon egyszer?.
?n paszt?r?z?tt toj?sfeh?rj?b?l k?sz?tettem, mert egy?bk?nt is azzal szoktam turb?zni a r?ntott?inkat, omlettjeinket, de frissb?l is j? lesz.
Hozz?val?k, kb 20 cm ?tm?r?j? tort?hoz:
- 180 gramm toj?sfeh?rje - ez kb 6 toj?s
- csipet s?
- 250 gramm porcukor
- 1 te?skan?l rizsecet - borecet, almaecet is j?
- 1 te?skan?l kem?ny?t?
- m?zeskal?csf?szer a tetej?re
A kr?mhez:
- 2 dl 30%os tejsz?n
- 250 gramm mascarpone
- 10 csepp van?li?s ?des?t? - vagy 2-3 ev?kan?l porcukor
- 1 van?liar?d kikapart magja
Az ?ssze?ll?t?shoz:
- 20-25 dkg cseresznye - fagyasztott vagy bef?tt, de lehet meggy, ?fonya, eper, f?ldicseresznye, mandarin, narancs, ami ?pp j?l esik, min?l fanyarabb, ann?l jobb lesz
A feh?rj?ket egy csipet s?val, ecettel elkezdem felverni. Amikor kicsit m?r feh?redik, hozz?adom apr?nk?nt a cukrot ?s kem?ny?t?t, am?g kem?ny hab nem lesz.
S?t?pap?rra halmozom k?t r?szletben, kb 20 cm ?tm?r?j? k?r?kben. Amelyik nem lett annyira sz?p, azt kicsit lenyomom k?z?pen - ez lesz az alja -, a m?sikat megsz?rom m?zeskal?csf?szerrel.
A s?t?t el?meleg?tem 120 fokra, 30 percig s?t?m a habcs?kokat ?gy, majd 100 fokon m?g egy ?r?t sz?r?tom. Ha kell, akkor m?g lehet kicsit sz?r?tani, a l?nyeg, hogy teljesen kem?ny legyen. Hagyom a s?t?ben kih?lni.
A kr?mhez ?sszedolgozom a mascarponet a tejsz?nnel, az ?des?t?vel ?s a van?liar?ddal.
A kr?met r?kenem a kih?lt habcs?kra, r?sz?rom a csereszny?t ?s mehet r? a m?sik fele.