Ha nincs sütemény, legyen muffin!
sponsored links
A pünkösdi hétvégén a szombaton készült sütemény (Péter Jánosné: Süteményeskönyvébõl a Háziasszony remeke) pillanatok alatt elfogyott. Hétfõn próbáltam egy csendes, sütés nélküli délelõttöt kiharcolni magamnak, és kijelentettem: nincs sütemény, kompótot eszünk ebéd utáni desszertként. A tizennégy éven felüli családtagok mintha megértették volna, ez mit is jelent, beletörõdtek a kompót kanalazásba. Nem így a legifjabb. Õ egyszerûen csak ennyit mondott: ha nincs sütemény, akkor legyen muffin! Na, mit lehet erre válaszolni. Elõkaptam Hargitai Gyuri (pardon, György, de mint hajdani Magyar Konyhás kolléga mégis inkább Gyuri) A legjobb muffinok 2 címû remek szakácskönyvét. A Vaníliás muffin receptjét az otthon lévõ alapanyagok és a süteményre vágyók száma szerint egy kicsit átalakítottam, és máris sütöttünk, és mivel nálunk ehhez az édességhez mártás is jár, így azt is összedobtam. A nem sütés nem sikerült, de a muffin igen!
MÁRVÁNYOS MUFFIN
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz): 20 dkg liszt, fél csomag vaníliás pudingpor, 1 csomag sütõpor, só, 2 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj vagy 15 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 4-5 evõkanál tej, 2 evõkanál kakaópor,
a forma béleléséhez: vaj és liszt vagy papírkosárkák
1. A lisztet a pudinggal, a sütõporral és csipetnyi sóval összeszitáljuk.
2. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
3. Az olajat és a lisztet beledolgozzuk, a reszelt citromhéjjal fûszerezzük, ha kell, egy kevés tejjel lazítjuk.
4. Egy muffinforma mélyedéseit vajjal kikenjük és liszttel behintjük, vagy papírkosárkákkal kibéleljük.
5. A massza felét a mélyedésekbe kanalazzuk. A kakaót a maradék tésztába keverjük, majd a sárga tésztára kanalazzuk.
6. Az egy-egy mélyedésbe jutott tésztát egy kissé megmozgatjuk, így szép márványos lesz a muffin keresztmetszete, majd a formát közepesen meleg sütõbe toljuk, és a süteményeket 20-25 perc alatt megsütjük.
7. Amikor elkészült, még 10 percig a formában hagyjuk, azután rácsra téve langyosra hûtjük.
8. Felszeletelve - így szépen látszik a márványos belseje -, karamellmártással körülöntve tálaljuk.
Hozzávalók: 5 evõkanál cukor, 5 dl tej, fél csomag vaníliás pudingpor
1. Megolvasztunk, majd szép aranyszínûre karamellizálunk 3 evõkanál cukrot.
2. A tej felével felengedjük, és addig kevergetjük, amíg a karamell teljese fel nem oldódik.
3. A maradék tejet a pudingporral és a szintén megmaradt 2 evõkanál cukorral simára keverjük, majd a karamellbe csorgatjuk.
4. Állandóan kevergetve egyszer felforraljuk, majd a tûzrõl lehúzzuk.
5. Langyosan vagy hidegen sütemények mellé klínáljuk
Tipp:
A muffinhoz vagy gyümölcskenyerekhez való gyorsan elkészíthetõ mártások receptjeit itt olvashatják.