H?zi vajas kifli
sponsored links
Eltelt egy ?v, megint...
2020-at kezdj?k, ?s mint minden ?v els? napj?n, most is lencs?vel ind?tunk. Valahogy ezt annyira megszoktuk ?s ig?nyelj?k, meg persze irt?ra babon?sak vagyunk, b?r ez a p?ntek 13-?ra vagy a fekete macsk?ra nem mondhat? el. ? Pl?ne, hogy nagyl?nyunk 13-?n sz?letett, ?gy ez a sz?m nek?nk ?nnepnap! ?
Sz?val a mai nap is elk?sz?lt a lencse f?zel?k, b?r ebben a bejegyz?sben nem ? a f?szerepl?, hanem a keny?r hi?ny?ban s?t?tt h?zi, vajas kifli. Megjegyzem irt? finom lett, f?zel?kkel vagy mag?ban, teljesen mindegy, a l?nyeg, hogy s?ssetek ti is, ?n is fogok m?g az biztos!
2020-at kezdj?k, ?s mint minden ?v els? napj?n, most is lencs?vel ind?tunk. Valahogy ezt annyira megszoktuk ?s ig?nyelj?k, meg persze irt?ra babon?sak vagyunk, b?r ez a p?ntek 13-?ra vagy a fekete macsk?ra nem mondhat? el. ? Pl?ne, hogy nagyl?nyunk 13-?n sz?letett, ?gy ez a sz?m nek?nk ?nnepnap! ?
Sz?val a mai nap is elk?sz?lt a lencse f?zel?k, b?r ebben a bejegyz?sben nem ? a f?szerepl?, hanem a keny?r hi?ny?ban s?t?tt h?zi, vajas kifli. Megjegyzem irt? finom lett, f?zel?kkel vagy mag?ban, teljesen mindegy, a l?nyeg, hogy s?ssetek ti is, ?n is fogok m?g az biztos!
Hozz?val?k:
- 500 g finomliszt (?n 100 grammot kiv?ltottam t?nk?ly liszttel)
- 50 g l?gy vaj
- 25 g friss ?leszt?
- 3,5 dl (350 ml) langyos tej k?r?lbel?l(!)
- 1,5 te?skan?l s? k?r?lbel?l
- 1 te?skan?l cukor
+ 1 toj?s a ken?shez
Elk?sz?t?s:
- A lisztet a dagaszt?t?lba tessz?k, egy kis m?lyed?sbe tessz?k a cukrot, r?morzsoljuk az ?leszt?t, fel?ntj?k a meglangyos?tott tej fel?vel ?s hagyjuk 10 percig, hogy felfusson.
- Ha az ?leszt? felhabzott, hozz?tessz?k a s?t a vajat ?s elkezdj?k dagasztani a t?szt?t, mik?zben a marad?k tejet lassan adagoljuk hozz?, vigy?zva, nehogy t?l l?gy legyen a t?szta, nekem sem volt sz?ks?g az ?sszes tejre.
- Ruganyos t?szt?t dagasztunk, majd egy enyh?n lisztezett fel?leten ?tgy?rjuk ?s kett?vessz?k a t?szt?t. Cip?kat form?zunk, majd konyharuh?val letakarva 20 percig kelesztj?k.
- Szint?n lisztezett fel?leten, f?lcenti vastags?g? k?rt ny?jtunk. Nem kenj?k meg semmivel, hanem 8 cikkelyre v?gjuk, sz?lesebb oldalukt?l feltekerj?k ?s a s?t?papiros tepsire fektetj?k ?ket, egym?st?l kicsit t?volabb, hogy legyen hely?k m?g kelni.
- Letakarva f?l ?r?t m?g kelesztj?k, mik?zben a s?t?t 180 fokra l?gkever?sen felmeleg?tj?k.
- A kel?si id? letelt?vel, megkenj?k a kiss? felvert toj?ssal ?s 170 fokon, l?gkever?sen kb. 20 perc alatt, aranybarn?ra s?tj?k.
- Mikor megs?ltek a kiflik, a s?t?b?l kiv?ve forr? tejjel ?tkenj?k, majd hagyjuk kih?lni.
J? ?tv?gyat!
P?r pillanatk?p 2019-es kar?csonyunkr?l.
Komolyan gondolkoztam, hogy ?resen hagyom, olyan sz?p ?gy is! ? |
Eszti boldogs?ga, mikor elk?sz?lt?nk a d?sz?t?ssel. |
A szok?sos kar?csonyi fot?nk. ? |