H?zi leveles t?szta
sponsored links
R?g?ta szerettem volna h?zi leveles t?szt?t k?sz?teni, de ahogy elolvastam a le?r?st, olyan bonyolultnak t?nt, hogy ink?bb neki se ?lltam. Azt?n egyszer csak anyuk?m k?sz?tett h?zi croissant, amit meg se akartam k?stolni, mert ker?l?m a feh?r lisztb?l k?sz?lt p?ks?tiket, v?g?l azt?n engedtem a cs?b?t?snak...akkor d?nt?ttem el, hogy ezt musz?j kipr?b?lnom, mert valami isteni volt, r?ad?sul, ahogy anyu elmondta, hogy csin?lta, nem is olyan bonyolult, mint ahogy az a le?r?sb?l ?tj?tt...csak id?ig?nyes. A l?nyeg, hogy a liszt mennyis?ge a dupl?ja legyen a margarinnak. Nekem 20 dkg margarinom volt, ?gy 40 dkg lisztb?l k?sz?tettem. Term?szetesen a t?bbi hozz?val? mennyis?g?t pedig a liszt hat?rozza meg.
Hozz?val?k:
40 dkg liszt
20 dkg margarin
2,5 dkg ?leszt?
1 tk cukor
1tk s?
260 ml tej
Elk?sz?t?se:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az ?leszt?t. A liszthez hozz?adjuk a s?t, majd az ?leszt?s tejet hozz??ntj?k, ?s bedagasztjuk a t?szt?t. Ha kev?s a tej, adhatunk m?g hozz?, de ne legyen t?l l?gy a t?szta. Folpackkal letakarjuk, ?s h?t?ben kelesztj?k.
A margarint egy f?lbahajtott s?t?pap?r k?z?tt kisodorjuk 3-4 mm vastagra, majd h?t?be tessz?k. A l?nyeg, hogy a h?m?rs?klete azonos legyen a t?szt??val.
Ha megkelt a t?szta, lisztezett gy?r?deszk?n ellap?tjuk, sz?th?zkodjuk, r?tessz?k a kisodort margarint ?s r?hajtjuk a t?szta sz?leit, ?becsomagoljuk? a t?szt?ba a margarint, majd v?konyra sodorjuk. Elkezdj?k hajtogatni: alulr?l felhajtjuk kb a t?szta 3/4-?ig, majd r?hajtjuk a tetej?t. Jobbr?l behajtjuk szint?n kb 3/4-ig, majd balr?l r?hajtjuk az utols? oldalt. R?tessz?k egy t?ny?rra, letakarjuk egy folpackkal ?s mehet vissza a h?t?be kb f?l ?r?ra.
Kivessz?k a t?szt?t, ?s ism?t v?konyra sodorjuk. Az el?z? alapj?n hajtogatjuk, ?s visszatessz?k a h?t?be. Ezt a m?veletet ?sszesen h?romszor v?gezz?k el.
Az utols? hajtogat?s ut?n 2-3 mm vasrags?g? t?glalapra sodorjuk, ?s megt?lthetj?k, cukrozott kaka?val kaka?s csig?nak, vagy kifliket form?zva croissant-k?nt is isteni. Sokf?lek?pp felhaszn?lhat?, nagyon finom, egyszer?en, k?nnyen kezelhet? t?szta, ?rdemes kipr?b?lni.
Ha megkelt a t?szta, lisztezett gy?r?deszk?n ellap?tjuk, sz?th?zkodjuk, r?tessz?k a kisodort margarint ?s r?hajtjuk a t?szta sz?leit, ?becsomagoljuk? a t?szt?ba a margarint, majd v?konyra sodorjuk. Elkezdj?k hajtogatni: alulr?l felhajtjuk kb a t?szta 3/4-?ig, majd r?hajtjuk a tetej?t. Jobbr?l behajtjuk szint?n kb 3/4-ig, majd balr?l r?hajtjuk az utols? oldalt. R?tessz?k egy t?ny?rra, letakarjuk egy folpackkal ?s mehet vissza a h?t?be kb f?l ?r?ra.
Kivessz?k a t?szt?t, ?s ism?t v?konyra sodorjuk. Az el?z? alapj?n hajtogatjuk, ?s visszatessz?k a h?t?be. Ezt a m?veletet ?sszesen h?romszor v?gezz?k el.
Az utols? hajtogat?s ut?n 2-3 mm vasrags?g? t?glalapra sodorjuk, ?s megt?lthetj?k, cukrozott kaka?val kaka?s csig?nak, vagy kifliket form?zva croissant-k?nt is isteni. Sokf?lek?pp felhaszn?lhat?, nagyon finom, egyszer?en, k?nnyen kezelhet? t?szta, ?rdemes kipr?b?lni.