H?romkir?lyok-kal?cs
sponsored links
Reggelre h? bor?totta a vid?ket, ?gy igazi ?nnepl?s hangulatban indult a napunk. Eg?szen kor?n, kisebb egy kora reggeli v?zkereszti mis?vel kezdett. K?rp?tl?sul a korai ?breszt?s?rt be?g?rtem a kal?csot uzsonn?ra.
A nap legjobb d?nt?se volt! Nincs is jobb a frissen s?lt kelt t?szta illat?ra haza?rni a meleg lak?sba. Plusz ha s?tiillat van, meleg is van, hiszen a s?t? be van kapcsolva- tuti kombin?ci? ?gy t?len, nem tudom el?gszer ism?telni.
A H?romkir?lyok kal?cs Eur?pa j? p?r orsz?g?ban hagyom?nyos ?tel. N?met ter?leten ez a kal?csszer? ?llag kis magocsk?val vagy aszalt gy?m?lccsel, esetleg s?t?s?ll? j?t?kkal d?s?tva. Boltokban is kaphat? ilyent?jt a Kindertoj?s-szer? kis pakk pap?rkoron?val ?s apr? meglepet?ssel a gyerekeknek, de persze a h?zi az igazi. Ah?ny orsz?g, vagy t?jegys?g, annyif?le verzi?, itt b?vebben is olvashattok a tengernyi felfog?sr?l.
Az eny?m egy spanyolos be?t?s? n?met verzi?: kal?csszer?, de puh?bb-vajasabb, narancsosabb ?zvil?g.
Hozz?val?k:
A t?szt?hoz:
400 g liszt
1 csomag por?leszt?
csipet s?
1 eg?sz toj?s
1 toj?s s?rg?ja
100 g cukor (a barna az igazi)
75 g puha vaj
1 narancs reszelt h?ja
1,5 dl langyos (n?v?nyi) tej
1 ek van?liaesszencia (vagy egy tasak van?li?s cukor)
1 ek narancsvir?gv?z (elhagyhat?, helyette menjen egy kan?lnyi tej)
1 ek rum
Kicsit k?s?bb::
maroknyi kand?rozott narancsh?j
maroknyi aszalt v?r?s?fonya vagy mazsola
1 szem mandula vagy s?t?s?ll? kis figura
Ken?shez:
1 toj?s
sz?r?cukor vagy szeletelt mandula
A t?szta hozz?val?it egy t?lba m?rem ?s g?ppel vagy k?zzel j?l kidagasztom. Egy l?gy, kenc?sebb ?llag? t?szta lesz bel?le. 1,5-2 ?r?n ?t letakarva kelesztem.
A k?t ?ra eltelt?vel egy cca 20 cm-s tortaform?t s?t?pap?rral b?lelek (vagy j? alaposan vajazom-lisztezem).
A t?szt?ba belegy?rom a sz?raz gy?m?lcs?ket, majd 7 kisebb r?szre osztom ?s g?mb alak?ra form?zom ?ket. Az egyik kis gomb?cban elrejtem a mandul?t (vagy a kis figur?t), majd egy darabot k?z?pre helyezek, a t?bbi hatot pedig vir?gszirom-szer?en k?r? rakom.
Tov?bbi f?l ?r?n ?t kelesztem a form?ban, majd lekenem a felvert toj?ssal ?s megsz?rom a k?v?nt dekor?ci?val. ?n most sima krist?lycukrot sz?rtam r?, eg?szen j? lett ezzel is.
180 fokos s?t?be tolom ?s 30-35 percen ?t s?t?m. 20 percn?l ?rdemes aluf?li?val takarni a tetej?t, mert gyorsan barnul.
A v?geredm?ny egy pihepuha, narancsos-gy?m?lcs?s finoms?g, ak?r mag?ban vagy vajjal is fogyaszthat?, de a legeslegjobb kis s?s karamellkr?mmel ?
A szigor? min?s?g-ellen?rz?sen jelentem, ?tment: