H?jas t?szta

2022-01-03

sponsored links








M?g sosem k?sz?tettem, de gyerekkoromban gyakran ettem, ?s nagyon szerettem. Mivel most alkalmam volt friss h?jhoz jutni, nekifogtam ut?nan?zni, pontosan hogyan is k?sz?l a h?jas t?szta. Miut?n megn?ztem n?h?ny vide?t, ?s ?tolvastam megannyi receptet, megalkottam a saj?tomat. Nagyon k?v?ncsi voltam, hogy lesz-e ez olyan igazi h?jas, mint amit r?gen ?gy szerettem.

Igen, olyan lett, az az igazi h?jas t?szta! Amit most m?r a csal?dom is annyira megszeretett, mint amennyire ?n annak idej?n.

 Hozz?val?k (2 nagy tepsi + 1 nagy tepsi s?s)

  • 70 dkg liszt
  • 3 dl nagyos v?z
  • 1 toj?s
  • 2 ev?kan?l ecet
  • 1 nagy ev?kan?l h?j
  • 1 te?skan?l cukor
  • nagy csipet s?
  • 50 dkg h?j
  • 2 ev?kan?l liszt (az ?sszmenyis?gb?l)
T?ltel?k: 
  • dzsem (?n ?fonya dzsemet haszn?ltam)

Elk?sz?t?se:
  • A h?jnak a h?rty?j?t, ha van, leh?zzuk, majd ledar?ljuk. 
  • ?sszegy?rjuk a 2 ev?kan?l liszttel (a 70 dkg-b?l).
  • A lisztet ?sszegy?rjuk a hozz?val?kkal, sz?pen kidolgozzuk sim?ra a t?szt?t.
  • Ezut?n lisztezett fel?leten kiny?tjuk j? v?konyra, ?s megkenj?k a h?j harmad?val (vagyis az eg?sz mennyis?get elosztjuk 3 egyenl? r?szre, ?s ebb?l vesz?nk 1 r?szt).

  • K?vetkezik a hajtogat?s, ?sszesen 3-szor hajtogatunk, ?s mindenik k?z?tt 30 percet pihentetj?k a h?t?ben. El?sz?r a t?szt?t lentr?l fel hajtjuk a fel?ig. Ezut?n fentr?l le, r?hajtjuk. Majd jobbr?l balra, a t?szta fel?ig, ?s v?g?l jobbr?l balra r?hajtjuk. F?li?val letakarjuk, ?s mehet a h?t?be, majd ugyanezt a ken?st, ?s hajtogat?st k?tszer elv?gezz?k.


  • Ezut?n kiny?jtjuk 3-4 mm vastags?g?ra, lisztezett fel?leten. A sz?leit ?n lev?gtam egyenesre, ?s ebb?l lett a s?s. 
  • A megmaradt sz?p egyenes sz?l? lapot ?gy egyforma n?gyzetekre v?gjuk, mindenikre f?l-f?l te?skan?lnyi dzsemet ken?nk, majd a m?sik oldalt r?hajtjuk. Csak finoman nyomjuk ?ssze.

  • V?g?l tepsire rakosgatjuk, nem t?l k?zel egym?shoz. 210 fokos s?t?ben 25 perc alatt megs?tj?k (a s?sat lekentem toj?ssal, ?s megsz?rtam sajttal). Akkor j?, ha sz?pen kiny?ltak, ?s sz?p sz?nt kaptak (az alja is).

  • V?g?l m?g melegen porcukora forgatjuk.


Megj: Ha egyszerre t?bb h?jat dar?lunk le, a t?bbit le lehet fagyasztani. Nekem 1 kg volt, ennek a fele ment a fagy?ba, majd k?vetkez?re kiolvasztom, miel?tt felhaszn?ln?m.


Folytats a blogon ... gergelyne.blogspot.com/2022/01/hajas-...

sponsored links

Keres?s