Görögolvasó leves angyalbakanccsal avagy bableves ahogy Jókai valóban szerette
sponsored links
"A jó evés a legjobb mulatság." - Jókai Mór
Jókai Mór köztudottan nagy ínyenc volt, szerette a finom ételeket, de tekintettel az érzékeny gyomrára elég keveseket evett. Regényeiben sokat írt a kedvenc ételeirõl, talányos nevekkel ihlette õket, némelyiket nagy pontossággal jegyezte le, de szakácskönyvet mégsem írt. Ignotusnak, aki recepteket kért tõle, ezt írta: "Megpróbáltam konyhareceptet írni, de semmi jóízû dolog nem sült ki belõle. Asszonyaink jobban értenek ehhez."
Jókai szerette a paprikás csirkét, a túrós csuszát, a túrós kapros lepényt, a töltött káposztát, a felesége által készített sûrû tejszínes mokkakávét, de nagy kedvence mégis az édesanyja által készített sûrû paszulyleves volt füstölt malackörömmel. Ezt az ételt is megörökítette a Kõszívû ember fiai címû regényében, ahol Baradlay Richárd kérdésére, hogy mi az ebéd, Pál úr azt válaszolta, hogy görög olvasó amiben angyalbakancs fõtt. Pár sorral lentebb meg is magyarázza: A görög olvasó paszuly volt, jó vastagon rántva, s a belefõtt angyalbakkacs nem volt más, mint disznóláb.
Mikszáth Kálmán, Jókai élete és aranykora címû könyvében leírja, hogy 1868 õszén, a Svábhegyen szûret volt a Jókai villában, ahol ...