Görög bárányos bográcsos
sponsored links
Itt egy teljesen más ízvilágú bográcsos az elõzõhöz képest. Én odavagyok ezekért a mediterrán ízvilágú ételekért, a férjem nem díjazza túlságosan a hús és olajbogyó párosítását. Én viszont eléldegélnék az ilyesmin. Szerintem tudnak valamit ezek a görögök is! ;):) Természetesen, bent is elkészíthetõ az étel, de nem lesz pont ilyen az íze...
Görög bárányos bográcsos (Arni ladorigani)
Hozzávalók (4 személyre): kb. 1,5 kg csontos bárányhús vagy 1 kg csont nélküli hús, 2 cikk fokhagyma, 2 citrom, 25 dkg kimagozott zöld olajbogyó, 2 dl fehérbor, 1 kis csokor vegyes zöldfûszer (friss oregánó, petrezselyemzöld, kakukkfû és fokhagymaszár, esetleg kevés menta), só, bors, olívaolaj.
Elkészítése: A húst nagyobbacska darabokra vágjuk, sóval és borssal ízesítjük. A felforrósított bográcsba nagyon kevés olajat öntünk, és körbepirítjuk benne a húsdarabokat. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, kevés nagyobb darabokban lehámozott citromhéjat, illetve 1 citrom kifacsart levét, és közepes lángon, lefedve hagyjuk párolódni saját levében kb. 20 percig. Közben gyakran ellenõrizzük, nehogy odakapjon, és néha meg is kavarjuk. Ezután hozzáöntjük a fehérbort, ha netán nem eléggé szaftos, kevés vizet is öntünk hozzá, és további 15-20 percig fõzzük, vagy addig, amíg a hús meg nem puhul. Végül hozzáadjuk az olajbogyót meg a finomra aprított zöldfûszereket, néhány perc alatt jól összerotyogtatjuk, majd tálaljuk egy jókora citromszelettel, valamint friss vagy pirított kenyérrel.
Megjegyzés: Még jobb ha a húst grillrácson vagy esetleg tárcsalapon pirítjuk körbe, így sokkal finomabb, enyhén füstös íze lesz az egytálételnek.
ÉÍ - 2018/NYÁR