GÖNGYÖLT GYÖNGYTYÚK

2010-05-30

sponsored links

Adós vagyok néhány gyöngytyúkos recepttel, amit még régebben ígértem. Anno, vettem egy gyöngyöst a csarnokban, igazság szerint magam sem tudom, hogy miért! Talán azért, mert szép volt, akciós volt, és étteremben többször is ettem már belõle levest. Ezért, gondoltam kipróbálom itthon is. Mivel konyhakész volt, ezért csak gyorsan feldaraboltam, az aprólék ment a levesbe, de mert a mellét sajnáltam volna belefõzni, kifiléztem és göngyölt hús lett belõle.

göngyölthús

Hozzávalók:

  • 1 gyöngytyúk melle
  • 1 kisebb hagyma
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 szál angol zeller - a levelével
  • 500 g paradicsompüré
  • 1 szál nem túl száraz parasztkolbász
  • só, bors, zsiradék

  1. Kevés zsiradékon kockázott bacont pirítok, erre jön a felkockázott hagyma, mikor megdinsztelõdik, rádobom a karikára vágott zeller szárat, majd felöntöm a paradicsomsûrítménnyel. Sóval, borssal ízesítem, esetleg kevés cukorral, ha nagyon savanykás a zellertõl. Rakhatunk bele egy kisebb sûrített paradicsomot is, attól édeskésebb lesz a mártás!
  2. A mellfiléket szépen kinyitom, hogy vékonyabb, feltekerhetõ szeletet kapjak, sózom, borsozom õket, majd az angol zeller leveleibõl ráfektetek mindegyikre néhányat.
  3. Egy szál - jófajta - makói szárazkolbásznak lehúzom a bõrét, és eköré tekerem a zelleres hússzeleteket. Fogvájóval megtûzöm õket, és egy forró serpenyõben minden oldalát hirtelen lepirítom.
  4. Átrakom a paradicsomos szószos serpenyõbe, és lefedve beteszem a sütõbe. Figyeljünk rá, hogy fémnyelû serpenyõ legyen, különben megolvad!
  5. 25-30 perc párolódás után leveszem a fedõt és még 10-15 percig hagyom, hogy piruljon.
  6. Ha kész a hús, kiemelem a szószból és pár perc pihentetés után ferdén felszeletelem.

Spagettival és a paradicsomos raguval tálalom. A tetejét megszórom a maradék frissen vágott zeller zölddel. Ez lemaradt a képrõl! :)

Mivel a gyöngytyúk húsa sokkal szárazabb, mint a csirkéé, ezért érdemes nem túl száraz kolbász használni, pl. lángoltkolbászt. És nem árt neki a szalonnába csomagolás sem!


Folytats a blogon ... ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s