Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák

2014-01-07

sponsored links

Megláttuk az egyik cukrászda kirakatában a feltûnõen színes gyümölcsös kosárkákat. Sosem kóstoltam õket, fogalmam sincs, milyen ízélményt nyújtanának, de nekem máris volt egy elképzelésem arról, hogyan készíteném el õket. És húgom kérésére el is készítettem. Mit mondjak? Fenségesek lettek. Ha hidegben voltak, a kosárkák keksszerûen ropogtak, szobahõmérsékleten megpuhultak, és olvadtak a szánkban. Istenien harmonizált a kosárkák mandulás íze az enyhén édes mascarponékrémmel és a savanykás gyümölcsökkel. Hogy íze is legyen, a tortazselét is narancs- meg citromlével ízesítettem.



Gyümölcsös, mascarponékrémes mandulakosárkák

Hozzávalók a kosárkákhoz: 25,5 dkg liszt, 5 dkg mandulaliszt vagy darált mandula, 20 dkg zsiradék (nálam kókuszzsír volt), 8 dkg fruktóz vagy 10 dkg cukor, 1/2 kávéskanálnyi só, 1/2 tojássárgája (igen, ennyit tettem bele, felhasítottam, és felét a masszához csorgattam, ennyi kellett, hogy a tészta összeálljon); a krémhez: 25 dkg mascarpone, 4 dl habtejszín, 2-3 evõkanál fruktóz, 1/2 narancs leve, 1/2 teáskanál vaníliapor; a tetejére: 2 tasak színtelen tortazselé, 1/2 narancs és 1 citrom héja, 2 evõkanál fruktóz, víz, tetszés szerint gyümölcsök - nálam: kivi, khakiszilva, gránátalma, áfonya és kandírozott cseresznye.

Elkészítése: A kosárkákhoz a lisztet és a mandulát tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk a hideg zsiradékkal. Végül hozzáadjuk a fruktózt/cukrot meg a tojást, és gyorsan gombóccá gyúrjuk. Zacskóba csomagoljuk, és 1/2-1 órára hûtõbe tesszük dermedni. Ezután kissé átgyúrjuk, és sütõpapírral leterített deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kosárformáink méretétõl függõen 6-8 cm átmérõjû szaggatóval kivágjuk, és minden kosárkát kibélelünk a tésztakarikákkal. A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokra elõmelegített sütõben 8-10 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sülnek, megsütjük. A krémhez a habtejszínt keményre verjük a fruktózzal, majd beledolgozzuk a mascarponét, végül pedig a narancslevet és a vaníliaport is. A krémmel megtöltjük a kihûlt kosárkákat, majd a tetejüket megrakjuk tetszés szerinti gyümölccsel, és leöntjük a színtelen tortazselével. A zseléhez kifacsarjuk a 1/2 narancs és 1 citrom levét, majd a folyadékot kipótoljuk vízzel 5 dl-ig. Feloldjuk benne a fruktózt/cukort, majd simára keverjük a tortazseléporral, és megfõzzük. Ahogy megfõtt, kanalanként a gyümölcök tetejére csorgatjuk. Igyekezzünk vele, mert elég gyorsan köt. Ha mégis kezdene dermedni, rövid idõre helyezzük ismét láng fölé, és állandóan kavargatva hígítsuk fel. Ebbõl az adagból 30-40 kosárkánk lesz attól függõen, hogy mekkorák a kosárkaformáink.

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2014/01/g...

sponsored links

Keres?s