Gyömbéres birsalmás csirkerögök

2010-11-11

sponsored links

Nagy nehézségek árán hozzájutottam egy szép, illatos birsalmához. 

Régóta készültem, hogy megfõzöm ezt a fogást, mert már a receptet olvasva is sejtettem, ez egy különleges és nagyon ütõs kombináció! És így is lett!

Hozzávalók 2 fõre:
  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • 1 nagy birsalma
  • 1 nagy fej hagyma karikákra vágva
  • 1 citrom leve
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • kb. 5 ek méz
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek margarin
  • 0,5 dl rose
  • só, frissen õrölt bors
  • õrölt chili {én Jamie Oliver Spicy fûszerkeverékét használtam (szecsuáni bors, chili, gyömbér, tengeri só keverék õrlõfejjel)}

Elkészítés:

Kb. 0,75 liter vizet felforralok, hozzáadom a citrom levét és 1 evõkanál mézet. 4-be vágom a birsalmát és "szõröstül-bõröstül" a vízbe dobom a szeleteket, ha túl nagyok, kisebb darabokra vágom. 12 percig fõzöm, majd lezárom a gázt alatta és hagyom még pár percig a vízben állni. Legyen puha, de nem fõjön szét!

Közben elkészítem a csirkét. A húst kockákra vágom, a hagymát megtisztítom, felkarikázom. Egy evõkanál margarint felolvasztok  egy serpenyõben és a hagymakarikákat beledobom. A fahéjat és a reszelt gyömbér 3/4-ét hozzáadom, átforgatom. Jöhetnek a csirkefalatok. Miután megpirultak, öntök alá egy kis rose bort, hogy párolódjanak. Sózom, borsozom és egy kevés õrölt chilit adok hozzá. Ha megpuhult a csirke, 2 evõkanál mézet csorgatok még hozzá és összeforgatom a csirkefalatokkal egészen addig, még a méz nem karamellizálódik és szép pirosra nem pirulnak a falatok. Félrehúzom.

A puha birsalmát akkora kockákra vágom, mint a csirkefalatok. Egy serpenyõben fél evõkanál margarint felolvasztok és  2 evõkanál mézet adok hozzá. Beledobom a birsalmakockákat és 5-6 percig fõzöm. Visszateszem a tûzre a csirkés-hagymás ragut és hozzáöntöm a birsalmakockákat. Végül beledobom a maradék reszelt gyömbért, jól átforgatom és ha szükséges még ízesítem egy kis sóval, borssal.


Pikáns, kissé csípõs, ugyanakkor édes-mézes finomság!

Gyors rizs volt a köret hozzá, a kedvencem a Riso Scotti hosszú szemû, elõfõzött rizs.

Eredeti recept: Chili&Vanilia

Folytats a blogon ... zsofakanal.blogspot.com/2010/11/gyomb...

sponsored links

Keres?s