Gyökérkenyér amarantliszttel dagasztás nélkül
sponsored links
"Jó tett helyébe, adj jót" - gondolta egy kedves ismerõsöm, aki különleges gluténmentes lisztekkel "hálálta" meg a jó szolgálataim :)
Így került hozzám több kilónyi amarantliszt, quinoaliszt, rizsliszt, stb. na meg pelyhesített változataik.
Szerencsére a Családom nem gluténérzékeny, nem szükséges gluténmentes konyhát vezetnem. A liszteket keverve használom fel a glutént tartalmazó búzával, tönkölybúzával, kamut búzával, stb.
(Meg persze tovább is ajándékoztam belõle :)
A napokban az amarantliszten volt a sor, készítettem belõle édes túrós fonatot, fûszeres-paradicsomkrémes-sajtos tekercset és kenyereket, meg ezt a gyökérkenyeret. Más-más mennyiséget adtam hozzá, de egy esetben sem léptem még túl a 20 %-ot.
Elég jellegzetes illata/íze van, a kenyérnél elmegy, de a péksüteményeknél oda kell figyelni rá (10-15 %-nál nem több, hogy ne zavarjon be), hisz nem magamnak készültek :) a célom pedig az, hogy a Családom jó ízûen fogyassza el.
A kenyereknél többféle módszert is kipróbáltam, készült csak búzakovásszal (van még mit javítanom), kovásszal és pici élesztõvel, és élesztõvel.
Volt amit dagasztottam, ez a gyökérkenyér dagasztás nélkül készült.
Gyökérkenyér
Hozzávalók
300 g (finom) tönkölybúzaliszt ...