Gyors és mennyei gyümölcskenyér (élesztõ nélkül)

2010-11-01

sponsored links

Ritkán csináltam gyümölcskenyeret és annak is mindig az élesztõs formáját, merthogy azt ismertem. Most viszont találkoztam egy gyors és élesztõ nélküli gyümölcskenyérrel. Az eredeti receptet, amit egy újságban olvastam, itt-ott feltupíroztam, így rettentõ finom lett az amúgy nagyon "alapnak" tûnõ édességbõl. Ráadásul mivel kb 3 óra múlva vendégségbe mentünk, így egy nagyon gyors, egyszerû, de mégis "ütõs" sütit szerettem volna csinálni, hogy a készülõdésre is jusson idõ.

Hozzávalók:
- rum vagy rumaroma (kb egy evõkanál)
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- egy csomag vanílás cukor
- 15dkg puha vaj
- 18dkg liszt
- 1és fél kiskanál sütõpor
- 20dkg kandírozott gyümölcs (kalifa trópusi mixet használtam)
- kb egy fél marék mazsola
- fél citrom reszelt héja
- fél narancs reszelt héja

A mazsolát és a kandírozott gyümölcsöt leöntjük rummal vagy forró vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje és ráöntünk egy kanál rumaromát, keverjük el és hagyjuk állni, míg megcsináljuk a süti többi részét.
A toját, a cukrot és a vajat habosra keverjük. A lisztet külön összekeverjük a sütõporral és úgy belekeverjük a tojásos-cukros masszába, majd a fél citrom és narancs reszelt héját is dolgozzuk bele. Ha megvan, akkor a lecsepegtetett gyümölcsöket és mazsolát is belekeverhetjük (ezt már inkább fakanállal). Egy õzgerincet kivajazunk, vékonyan lisztezzük. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A formába öntjük, vagy adagoljuk a sütit és berakjuk a sütõbe.
180 fokon kb 20 percig sütjük, majd levesszük a hõmérsékletet 120 fokra és további kb 30 percig sütjük.
Ha a teteje már pirul, de a tûpróba szerint még nem jó a süti, akkor tegyünk a tetejére papírt.
Ha a tûpróba jó, akkor kivehetjük a sütõbõl. Porcukrozzuk a tetejét. Melegen és hidegen is nagyon finom süti. Egyszerûnek tûnik, mégis roppant finom, szinte letehetetlen:)

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2010/11/gyors-...

sponsored links

Keres?s