Gyerekkori ízek 4.: Olajos hal

2010-05-24

sponsored links

Itt vagyok újra. Köszönöm, hogy ilyen hosszú hallgatás után még emlékeztek rám!

Ma délután kaptam 16 halat. Ebbõl három elérte a tenyérnyi nagyságot, ezekbõl klasszikus paprikás lisztbe forgatott sült hal lett vacsorára. Az apróbbakból pedig olajos hal.


Olajos hal

apró hal, amennyi van
hagyma
zöld paprika

bors
étolaj
fekete retek (ha van)
kukta

A halakat megtisztítjuk, többször átmossuk. A hagymát, paprikát, retket meghámozzuk, felkarikázzuk. A kukta aljára rétegezzük õket. Hal, hagyma, hal, zöldségek, hal. A záró sor hal legyen. Ha kevés a hozzávaló, akkor a hagyma és a többi zöldség mehet egy rétegbe. Rétegenként sózzuk. Én nem szoktam sajnálni a sót. Felöntjük olajjal, hogy ellepje. Nem kell hozzá vizet adni! Lezárjuk a kuktát, fõni tesszük a halat. A kukta sípoló jelzése után még kb. 20-25 percig fõzzük, majd lezárva még egy órát állni hagyjuk. Átszedjük egy másik edénybe, kihûtjük. Friss kenyérrel, zöld hagymával, retekkel vagy salátával fogyasztjuk.

Néhány tanács:
  • Mindegy milyen halból fõzzük, mindegyikbõl nagyon finom.
  • Ha azt akarjuk, hogy a szálka is teljesen átfõjön, akkor fél tenyérnél kisebb halakat válogassunk az olajos halhoz.
  • Érdemes "összevárni" az apró halakat hozzá - akár fagyasztva is. (Ritkán fogunk egyszerre annyi apró halat, hogy érdemes legyen hozzákezdeni.)
  • Érdemes kb. 10 perc fõzés után megnézni a hal szálkáit. Ha nagyon apró a hal, akkor ennyi idõ is elég. (Számoljuk hozzá az állás idõt is, amikor még puhul a kuktában az étel.) Illetve ha nagyobb a hal, akkor lehet növelni a fõzési idõn.

Folytats a blogon ... zsannamanna.blogspot.com/2010/05/gyer...

sponsored links

Keres?s