Gy?mb?rkov?sz ?s gy?mb?rs?r

2020-05-17

sponsored links



Kellett nekem m?g egy h?zi?llat...

Na sz?val, az ?gy volt, hogy a nagy karant?np?ks?g kell?s k?zep?n tal?n ?n voltam az egyetlen, aki nem s?t?tt kenyeret. Dac?ra annak, hogy m?r egy j? ideje volt kov?szom, ?leszt?m meg ?pp nekem sem, elfogyott minden m?sra a nemes anyag. De mi?rt is? Ja, mert a helyi p?ks?g kov?szos kenyere v?gig el?rhet? maradt, ?s sokkal, de sokkal jobb, mint amit ?n a kis s?t?mmel produk?lni tudok.
K?sz?lt viszont h?sv?ti kal?cs, kugl?f, kifli, csiga, de m?g gofri is. Na meg pizza, minden mennyis?gben, ahogy szokott- vas?rnaponk?nt.

Szint?n a karant?nnapok idej?n az egyik ?skov?szos ismer?ssel v?ltottunk ?zenetet, ?s ? eml?tette meg, hogy haszn?l a hagyom?nyos mellett gy?mb?rkov?szt (aka gy?mb?rbug) is, remek?l feltup?rozza a kov?szos cuccokat.
Kellemes mell?khat?sk?nt pedig erjesztett italokat lehet k?sz?teni a seg?ts?g?vel, ami nekem szint?n ?vtizedes ?lmom volt.

Jelentem, egy h?napja tesztelem, m?k?dik, elmondom, n?lam hogyan.

Hozz?val?k ind?t?shoz:
1 nagy (ha lehet, csatos, 2-3 literes) bef?ttes ?veg
1 dl v?z
1 ek cukor
1 ek friss gy?mb?r

Els? nap fogok egy h?velykujjnyi gy?mb?rgy?keret, h?mozom, ?s p?r millim?teres darabokra szeletelem. Beledobom a bef?ttes ?vegbe, fel?nt?m a v?zzel, hozz?adom a cukrot, j?l ?tkeverem, ?s napt?l v?dett 18-22 fokos helyre teszem. N?lam a konyhapulton lakik, egy olyan szegletben, ahol nem ?ri a napsug?r.

Innent?l naponta elism?tlem ezt a m?k?t, nagyj?b?l a harmadik nap ut?n felezhetem a mennyis?get (f?l dl v?z, f?l ek gy?mb?r ?s cukor), ?s folytatom 8-10 napig a napi etet?st. Ut?na ?t lehet t?rni a k?tnapi, majd h?romnapi etet?sre, de aki rendszeresen venne ki bel?le, a napi etet?st vagy dupla adagosat is elb?rja. Napi kb. egy perc foglalkoz?st ig?nyel, de azt nagyon. H?zi?llat, ugye, az ig?nytelenebb fajt?b?l, a napi s?t?t mindenesetre nem ig?nyli.

?rdemes minden nap ?tkeverni, ?s ha er?s szaga vagy keserny?s ?ze lenne, meg kell etetni.
Ha ?sszef?gg? pen?sz lenne rajta, vagy kellemetlen szag?, ny?l?s r?teg keletkezik rajta, sajnos azt jelenti, hogy meg kell v?lnunk t?le, ?s vissza?llunk egy ?j adaggal a rajtvonalra.

Nagyj?b?l egy h?t ut?n ?rik annyira ?ssze, hogy lehet bel?le kivenni kelt t?szt?hoz illetve gy?mb?rs?rh?z.
Kelt t?szt?n?l ?n cca f?l deciliternyi mennyis?get szoktam kivenni, ?tsz?rni. Ezt a v?z mennyis?g?b?l azt?n levonom a receptn?l, a tov?bbiakban mindent v?ltozatlanul csin?lok.

A kelt t?szt?im az?ta sokkal szebbek, leveg?sebbek, ?s a gy?mb?r?z sem ?rz?dik rajtuk ekkora mennyis?gn?l.

Sokkal er?sebb motiv?ci? volt viszont a gy?mb?rs?r k?sz?t?se. Aki azt gondolja, hoyg ez egy magasabb alkoholtartalm? ital, azt ki kell ?br?nd?tanom. Persze van valamicske alkoholtartalma, de eleny?sz?, sokkal ink?bb ?rdemes az egyedi ?z?rt, ?s a term?szetes sz?nsavk?pz?d?s csod?lat??rt nekil?tni a gy?mb?rs?r k?sz?t?snek. Na ?s nagyon egyszer?, nagyj?b?l az ?veg felbont?sa a legbonyolultabb m?velet a folyamatban.



Hozz?val?k:
1 dl lesz?rt gy?mb?rkov?sz
7,5 dl v?z
0,5 dl citroml? vagy egy eg?sz citrom (vagy lime, vagy grapefruit tetsz?s szerint)
1-2 ek cukor vagy m?z
1 ek gy?mb?r reszelve
1 db minimum 1 literes csatos ?veg (t?lt?s ut?n minimum k?t ujjnyi hely maradjon az ?vegben a k?pz?d? g?znak)

illetve ?zl?s szerint: egy?b gy?m?lcs?k darabokra v?gva (pl.: eper, m?lna, barack, ?fonya), f?szern?v?nyek (kakukkf?, levendula, citromf?, menta), gyakorlatilag minden ehet? ?s ?lvezhet? n?v?nyi r?sz.

Az ?veget alaposan elmosom, vegyszermentes?tem.
A hozz?val?kat az ?vegbe t?lt?m, lez?rom, ?s szobah?n ?rni hagyom minimum 24 ?r?t.

A 24 (vagy er?sebb ?z el?r?s?hez 36-48) ?ra eltelt?vel az ?veget nagyon t?relmesen, percekig laz?tva bontom fel, ha lehet, mosogat?t?lc?ban vagy egy?b biztos helyen. Annyira er?teljes lehet a sz?nsavk?pz?d?s, hogy nagyon k?nnyen kifut, ha ?vatlanul ?llunk a bont?si folyamathoz.

?n els? alkalommal ment?s-citromosat k?sz?tettem.Ehhez a citrom fel?t kifacsartam, m?sik fel?t karik?kra v?gva szuszakoltam az ?vegbe, plusz v?gtam a kertb?l egy cca 10 cm-es menta?gat.
M?sodj?ra lime-os, citromf?ves-m?zes k?sz?lt, ez is nagyon finom volt, de szerintem a holnapi bodz?s lesz az ?szok ?sza.
Izgalmas lehet az epres- ment?s, a m?ln?s- ment?s, h?rsfavir?gos, a citromos-kakukkf?ves vagy a barackos-levendul?s kombin?ci? is. Szerintem pont ilyen sorrendben fogom kipr?b?lni a ny?ron.

Mi?rt is j?, azon fel?l, hogy az ?ze isteni? Az ?gynevezett ferment?lt italok mindegyike probiotikus, azaz a j? bakt?riumok szaporod?s?t seg?ti az em?szt?rendszerben. Nem kell teh?t gy?gyszert?ri szer, ezek a nagyszer? friss?t?k gondoskodnak arr?l, hogy eg?szs?gesek, ?s ellen?ll?ak legy?nk a betegs?gekkel szemben. Az id?n ez k?l?n?s jelent?s?ggel b?r tal?n mindenkin?l, ugye?
Eg?szs?g?nkre!



Folytats a blogon ... konyha-sziget.blogspot.com/2020/05/gy...

sponsored links

Keres?s