Gy?mb?res kugl?f karamellsz?sszal

2019-06-25

sponsored links

?z?b?l-illat?b?l ad?d?an ez a kugl?f tulajdonk?ppen a kar?csonyi ?nnepekhez illik. Tal?n ?ppen ez?rt v?lasztotta ?s k?rte az ?n kar?csonyrajong? tes?m, hogy k?sz?tsem el a m?jusi n?vnapj?ra. :) ?r?mmel tettem neki eleget, mert Cupcake Jemma csatorn?j?n v?gign?zve a s?ti elk?sz?t?s?t, ?gy t?nt, hogy ez bizony nem az a hagyom?nyos kugl?f amit mi olyan j?l ismer?nk (?s szeret?nk!). Ideje volt kipr?b?lni egy eg?szen m?s fajt?t. 


A s?tihez teh?t Jemma receptj?t vettem alapul n?mi kis m?dos?t?ssal. N?lam ?gy n?zett ki.

Hozz?val?k a kugl?fhoz:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg barnacukor
- 1 toj?s
- 30 dkg m?z
- 1,5 dl zs?ros joghurt
- 1 dl v?z
- 45 dkg liszt
- 1 te?skan?l sz?dabikarb?na
- 1 te?skan?l s?t?por
- f?l te?skan?l s?
- 2 te?skan?l ?r?lt fah?j
- 8 dkg resztelt friss gy?mb?r

A l?gy vajat habosra-k?nny?re keverj?k a barnacukorral. A robotg?p menjen folyamatosan mik?zben hozz?adjuk a toj?st, ezut?n pedig a m?zet. Sima, egys?ges kr?met kell kapnunk.


A lisztet, fah?jat, s?t?port, sz?dabikarb?n?t szit?ljuk ?ssze, adjuk hozz? a reszelt gy?mb?rt is. A joghurtot ?s vizet kavarjuk ?ssze.

A vajas-cukros kever?kbe forgassuk bele a sz?raz alapanyagok harmad?t, majd a joghurtos kever?k fel?t. Azut?n a liszt ?jabb harmada ?s a marad?k joghurt k?vetkezik. V?g?l a lisztes kever?k marad?ka. Forgassuk addig am?g sima massz?t nem kapunk.

Sim?tsuk egy kivajazott kugl?fform?ba. Vigy?zzunk, hogy ne t?lts?k a forma h?romnegyed?n?l tov?bb. 170 fokra el?meleg?tett s?t?be toljuk a form?t ?s kb. 1 ?r?n kereszt?l s?tj?k. (Jemm?nak kevesebb id?re volt sz?ks?ge, nekem kicsivel t?bbre mint 1 ?ra, ?rdemes figyelni!)  T?pr?b?val ellen?rizz?k. Amint elk?sz?lt, kb. 15 percig pihentetj?k a form?ban, majd t?lra bor?tjuk a kugl?fot.



Hozz?val?k a karamellsz?szhoz (szerintem el?g lenne a fele!)
- 22 dkg cukor
- 1,2 dl v?z
- 25 dkg habtejsz?n
- 1 te?skan?l van?lia kivonat

Egy magasabb fal? kisl?basban keverj?k el a vizet a cukorral ?s kezdj?k ?sszemeleg?teni. A t?zhelyen m?r ne kevergess?k. Amint sz?p barn?v? v?lik, h?zzuk le a t?zr?l ?s apr?nk?nt keverj?k hozz? a tejsz?nt, v?g?l a van?li?t is. Ahogy elk?sz?l az ?ntet, r??nthetj?k a kugl?f tetej?re.


Azt gondolom, hogy a karamellsz?sz rengeteg ehhez a s?tihez, el?g lenne a fele mennyis?g is. Jutott b?ven a kugl?f tetej?re ?s a t?lal?skor is minden szelet s?tit meg tudtunk locsolni vele. Finom, illatos, puha kugl?f m?g 2-3 nap m?lva is, de nagyon-nagyon-nagyon ?des, ?gy egy-egy v?kony szelet b?ven el?g bel?le egyszerre. Karamellim?d?knak nagyon fog ?zleni!

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2019/06/gyombe...

sponsored links

Keres?s