Gy?k?rkeny?r
sponsored links
Nagyon r?gen s?t?ttem m?r otthon kenyeret, ennek egyik oka, hogy miut?n visszamentem gyesr?l dolgozni, nem volt id?m kov?szt nevelgetni, a m?sik oka pedig, hogy ?letm?dv?lt?sba kezdtem, ?vekig nem ettem feh?r lisztes dolgokat, s?t a teljes ki?rl?s?eket is ahol csak tudtam, ker?ltem. ?gy azt?n nem akartam magam tov?bb sanyargatni jobbn?l jobb h?zi kenyerekkel. Most azonban, hogy el?rtem a k?v?nt tests?lyt, n?ha m?r engedek magamnak egy-egy b?n?z?s napot.
Ilyen alkalmakkor szoktam lecsapni egy gy?k?rkeny?rre a helyi hiperben. Innen j?tt az ?tlet, hogy el tudom ?n ezt k?sz?teni h?zilag is. Sosem pr?b?ltam ezid?ig ezt a fajta kenyeret itthon elk?sz?teni, ?pp itt volt az ideje...
Sok munka nincs vele, nem kell dagasztani sem, ennek ellen?re azonban rendk?v?l id?ig?nyes. Ennek ellen?re azt mondhatom, mindenk?pp ?rdemes, mert nagyon finom, ?sszehasonl?thatatlan a bolti v?ltozat?val.
Hozz?val?k:
500 g BL80-as keny?rliszt
2 tk s?
2,5 dkg ?leszt?
400 ml langyos v?z
Elk?sz?t?se:
A s?t?s el?tti este kezdj?k. A liszthez hozz?keverj?k a s?t, a langyos v?zbe belemorzsoljuk az ?leszt?t, elkeverj?k, majd fakan?llal hozz?keverj?k a liszthez. Pihentetj?k 10 percet, majd robotg?ppel egynem?v? keverj?k, nokedli t?szta ?llag? legyen.
Kb f?l ?ra pihentet?s ut?n kiolajozott j?naiba tessz?k a t?szt?t, olajos k?zzel ?tforgatjuk, hogy minden?tt ?rje az olaj. Lefedj?k egy szint?n kiolajozott j?nai tet?vel, ?s reggelig h?t?ben pihentetj?k.
M?snap reggel olajozott k?zzel a j?naiban hajtogatjuk: az egyik fel?t r?hajtjuk a t?szta tetejenek a 2/3-ig, majd az ellenkez? oldal?t r?hajtjuk. A m?sik k?t oldal?t ugyan?gy hajtjuk, megford?tjuk a t?szt?t, r?tessz?k a tet?t ?s pihentetj?k kb 20 percet. Ezt a hajtogat?s m?veletet legal?bb h?romszor v?gezz?k el. Ha id?nk engedi, lehet t?bbsz?r is, min?l t?bbsz?r hajtogatjuk, ann?l rusztikusabb lesz.
Er?sen lisztezett gy?r?deszk?ra tegy?k ?t a t?szt?t, vegy?kk?t fel?, ebb?l az adagb?l kett? kenyerek fogunk k?sz?teni. A gomb?cot lisztezett k?zzel kilap?tgatjuk, sz?th?zzuk t?glalap alak?ra. R?videbb oldalait kicsit visszahajtjuk, majd, mint egy beiglit, feltekerj?k. Csavarunk rajta egyet-kett?t, ?s lisztezett, s?t?pap?rral b?lelt tepsibe tessz?k. A m?sik gomb?cot is ugyan?gy k?sz?tj?k el.
Konyharuh?val letakarva 40 percet pihentetj?k. K?zben el?meleg?tj?k a s?t?t 230 fokra, kisl?bosba 2-3 dl vizet tesz?nk, ?s berakjuk a s?t? alj?ba.
Az id?k?zben megkelt kenyeret 30-40 perc alatt megs?tj?k. S?t?b?l kiv?ve r?csra tessz?k, ?s ?gy hagyjuk kih?lni.
Konyharuh?val letakarva 40 percet pihentetj?k. K?zben el?meleg?tj?k a s?t?t 230 fokra, kisl?bosba 2-3 dl vizet tesz?nk, ?s berakjuk a s?t? alj?ba.
Az id?k?zben megkelt kenyeret 30-40 perc alatt megs?tj?k. S?t?b?l kiv?ve r?csra tessz?k, ?s ?gy hagyjuk kih?lni.