GRÚZ TKEMALI SZILVASZÓSZ HÚSOK, HALAK MELLÉ, TÉLÉRE
sponsored links
Kedves ismerõsöm tkemali szószt fõzött ma be, már másodjára idén, kérésemre és nagy örömömre elküldte a receptjét is.
Az õsi hagyományokon alapuló, és azt megõrzõ, grúz étkezés elképzelhetetlen szószok nélkül, az európai szószoktól eltérõen ezek növényi alapúak. Közülük én a legelterjedtebb adzsikát, a tkemalit és a dióalapú szacivit ismerem és kedvelem.
Ez a savanykás, Grúziában nagyon népszerû szósz tkemali-szilvából (más néven: mirabolán, mirabella, cseresznyeszilva, paradicsomszilva, de viccesebb néven- fosóka, lotyóka (éretten lepottyan és szétlottyan)) készül. Különbözõ színû lesz a szósz, attól függõen, hogy milyen fajta szilvát szerzünk be hozzá- zöldet, sárgát, pirosat, és milyen fûszereket használunk fel- frisset vagy szárítottat.
Pofonegyszerû és gyors az elkészítése!
Hozzávalók egy kiló mag nélküli szilvára számolva (nagyobb adaghoz felszorozzuk a mennyiséget):
1 fej fokhagyma gerezdjei
1 csípõs paprika
2 kisebb édes paprikát is beletettem
1 pohár víz
1 teáskanál darált koriandermag
100 g korianderzöld (kinza)
80-100 g petrezselyemzöld
0,5 teás- vagy mokkáskanál édes (lehet csípõs) darált paprika
1 evõkanál só
1-2 evõkanál cukor (ízlés szerint, a legvégén, megkóstolva a szószt, még adtam hozzá 1 evõkanálnyit)
1 teáskanál olaj a tetejére, én kihagytam
Sok recept létezik, ízesíthetõ pl. fahéjjal is, gyarapítható almával és paradicsommal stb.
Elõkészítettem egy dl méretû kis üvegeket (pl. mustáros, tormás megfelelõ), alaposan kimostam, a fedõket ki szoktam fõzni vízben, melyhez egy kanálnyi ecetet is adok, hogy a kemény víztõl ne legyen rajta lerakódás. Ez kb 5-10 perc. A vizet leöntöttem róla. Elõkészítettem a száraz dunsztot- kiszedtem az elõzõ napon elrakott ecetes paradicsomokat :)
Nem teljesen érett szilvából fõztem a szószt, ezért levágtam késsel a szilva húsát a magjáról.
A recept szerint egy pohár vízzel fõni tesszük a szilvát magostól. Félóra után leszûrjük, a levét félretesszük. Átpasszírozzuk fémszûrõn, megszabadítva a magjától. A keletkezett lébõl egy pohárnyi mennyiséget visszaöntünk a szilvára.
Egy vastagfalú, magasabb lábasban, én kuktafazékban, fõni tettem a szilvát, ráöntve egy nem teli pohár vizet.
Közben késes koktélkeverõbe raktam a fokhagymát és a zöldeket, de nem vitte a daráló. Úgy gondoltam, hogy valószínûleg túl száraz a hozzávaló, ezért mellé dobtam két szilva húsát, rögtön gyönyörûen szósszá aprította, keverte. Hurrá, bevált az elgondolás.
Miután felfõtt a szilva, takarékon!, mert erõteljesen és kitartóan pöfög, idõnként kevergetve fõztem kb 40 percen át. Le lehet fedõvel takarni. Félidõben hozzákevertem a fûszereket.
A tisztára mosott üvegekbe szétosztottam a sûrítményt, ebbõl a mennyiségbõl 5 db egy dl-es tkemali szószom lett.
Lezártam a fedõkkel és száraz dunsztba tettem pihenni, párnákkal letakarva, másnapig.
Felbontás után hûtõben tárolandó!
Kínálhatjuk húsok és halak mellé, de finom kiegészítõ tésztafélékhez, burgonyaköretekhez is.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu