Grillezett zöldbab
sponsored links
Ez egy nem-recept. Csak ez is olyan, hogy muszáj megemlítenem. Annyira finom, hogy abbahagyhatatlan.
Olyan zöldbabot válasszatok hozzá, amilyen a képen is van, és akár a zöld, akár a sárga változata tökéletes a grillezéshez. Zsenge legyen, mert ha szálkás, akkor élvezhetetlen lesz. A széles, lapos fajta nem jó, az nehezebben puhul. Azt fõzzétek meg levesnek vagy fõzeléknek.
Egy gerezd fokhagymát kaparjatok le pépesre késsel deszkán. Keverjétek el valamilyen nemesebb olajban: olívában vagy hidegen sajtolt repcében vagy szõlõmagolajban. Keverjétek jól el, és hagyjátok leülepedni. Aztán öntsétek le a fokhagymáról az olajat, csak rá lesz szükség. (A fokhagyma megéghet a forró serpenyõben, és akkor keserû lesz és az nem jó.)
A serpenyõt nagyon melegítsétek fel, dobjátok bele a megtisztított zöldbabot, kissé sózzátok is meg: attól puhul is, nem csak sül. Öntsetek rá egy evõkanálnyit a fokhagymás olajból és végig nagyon nagy lángon grillezzétek. Pár perc alatt készen is van.
Tálalásnál kevés citromlével, joghurttal meg is lehet locsolni, zöldfûszerrel dúsítani, így egyfajta meleg saláta lesz belõle. De megszórható friss kecske- vagy juh- vagy tehéntejbõl készült sajttal is, a fetát is kedveli. Kiváló köret hal, hús mellé, de buggyantott tojáshoz is kiváló.
A sütõben soha nem lesz ilyen. Ropogós lesz ugyan, de kemény marad, serpenyõben viszont épp annyira meg is puhul, amennyire kell. Ráadásul a nyári melegben nem kell a sütõt sem begyújtani. Egy hátránya van: igen füstöl.
De ha kerti grillparti van, és tárcsán süttök, azon tökéletes lesz, ki ne hagyjátok. :)