GRATINIROZZ TE IS !

2022-07-07

sponsored links

 


?rta: Faar Ida


Gratinirozz Te is! Ne ijedj meg, ?s ne gondolj semmi bonyolultra! A gratin?roz?st  azaz a  ?cs?ben s?t?st? - s?t?ben vagy grills?t?ben v?gezz?k. A gratin maga nem egyetlen ?telt jelent, hanem a cs?ben vagy s?t?ben s?lt fog?sokat. Az el?zetesen megf?z?tt ?telt tepsibe teszed,  a megfelel? m?rt?ssal bevonod, majd beteszed a s?t?be, hogy a teteje ropog?sra piruljon.  

Hogy honnan ered a cs?ben s?t?s kifejez?s? Erre t?bb magyar?zat is l?tezik:  r?gebben a kemenc?kben volt egy kisebb r?sz, amit cs?nek h?vtak, ?s ebben is s?t?ttek. M?sfel?l a n?metek a s?t?t Rohrnak nevezik, amit ha sz? szerint ford?tunk, cs?vet jelent.   


Mik lehetnek a  gratin alapanyagai ?

Z?lds?gek, h?sok, vegyesen, amelyeket el?k?sz?t?nk ? f?z?nk, p?rolunk, s?t?nk ? majd r?tegesen lerakva egy s?t?t?lban kr?mesen l?gy m?rt?ssal bevonunk, ?s a s?t?be t?ve addig s?t?nk, am?g a tetej?k megpirul. 

A m?rt?s lehet besamell, vagy annak sajttal gazdag?tott v?ltozata a Mornay-m?rt?s, vagy toj?ss?rg?j?val elkevert tejsz?n/zs?rd?s tejf?l kever?ke. Ker?lhet az ?tel tetej?re reszelt sajt , ami  k?rget k?pez, meg?vja az ?teleket a kisz?rad?st?l: az ?zek a k?reg alatt ?ssze?rnek, az ?tel kr?mes marad.

?rdemes n?h?ny tan?csot megfogadni ha cs?ben s?ltet s?ltet szeretn?l k?sz?teni:

  1. Ha gratint k?sz?tesz, akkor 3 cm-n?l vastagabbra ne nagyon r?tegezd a hozz?val?kat, mert nem s?l ?t rendesen az ?tel. 

  2. A gratin k?sz?t?s?n?l ?gyelj arra is, hogy  az alapanyagokat ne s?sd-f?zd teljesen puh?ra, mert a s?t?ben m?g puhulni fognak.

  3. K?sz?thetsz gratint teljesen nyers alapanyagokb?l is, ilyenkor t?bb m?rt?st, tejsz?nt kell felhaszn?lnod, amit magukba sz?vhatnak. Ne lep?dj meg a -  s?t?si id? is j?val hosszabb lesz? de sokak szerint meg?ri, mert m?g ?zletesebb lesz az ?tel.

  4.  Nagyon fontos, hogy harmoniz?ljanak az ?zek.  Az alacsonyabb zs?rtartalommal b?r? tejterm?kek nem b?rj?k annyira  a h?kezel?st, ?gy ?rdemesebb zs?rosabb tejet, tejsz?nt, tejf?lt haszn?lni.

  5.  Az elk?sz?lt gratint a legjobb r?gt?n a s?t?b?l kiv?ve t?lalni, mert frissen a legfinomabb.





RECEPT


Z?lds?ges gratin 

Hozz?val?k:70 dkg karfiol,70 dkg brokkoli,40 dkg s?rgar?pa, 30 dkg z?ldbors?, f?l citrom leve,s?

A m?rt?shoz:4 dl tejsz?n,3 dl tejf?l,10 dkg vaj,3 ev?kan?l liszt,3 toj?ss?rg?ja,csipet szerecsendi?,frissen ?r?lt fekete bors,s?,30 dkg reszelt sajt


A s?rgar?p?t megtiszt?tjuk, felkarik?zzuk, a karfiolt ?s a brokkolit megtiszt?tjuk, r?zs?kra szedj?k. Egy nagyobb l?basba vizet ?nt?nk. hozz?adjuk a s?t, a citromlevet, ?s felforraljuk. Amikor forr,beletessz?k a karfiol- ?s brokkoli r?zs?kat,a s?rgar?pa karik?kat, ?s a z?ldbors?t, 5-8 percig f?zz?k. Lesz?rj?k, le?bl?tj?k hideg v?zzel, lecsepegtetj?k.

Elk?sz?tj?k a m?rt?st: egy kisebb l?basban felolvasztjuk a vajat, sim?ra keverj?k benne a lisztet, egy kicsit megpir?tjuk. Fel?ntj?k a tejsz?nben elkevert tejf?llel, hozz?adjuk a f?szereket, ?s s?r?re f?zz?k. A t?zr?l lev?ve hozz?keverj?k a 3  toj?ss?rg?j?t ?s a reszelt sajt fel?t.


A z?lds?g mixet egy vajjal kikent s?t? t?lba rakjuk, ?s le?ntj?k m?rt?ssal, a tetej?t meghintj?k sajttal. 200 ?C-os el?meleg?tett s?t?ben 25 percig s?tj?k.


J? ?TV?GYAT!




Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2022/07/grati...

sponsored links

Keres?s