Gombócos nap
sponsored links
A túrógombóc receptje:
Mindenkinek megvan a saját külön bejáratú, megfelelõ nagyi-múlttal rendelkezõ, bevált és ezerszer is kikísérletezett túrógombóc receptje. Nekem is van, de mind közül a legjobb eresztés szerintem az, amelyik némi vajat is tartalmaz és ezt ezek a példányok is igazolták számomra. Egy ideig azt hittem, hogy a klasszikus, Horváth Ilona féle gombóc és az általam preferált BéVé Vera barátnõm repülõ túrógombóc receptje között a felvert fehérje adja a könnyedséget de a Celli barátnõm által kreált változat, amit a múlt héten volt alkalmam megkóstolni nála, az rácáfolt erre, mert õ nem használt felvert fehérjét, mégis habkönnyû lett a végeredmény. Én most az alábbi változatot készítettem:
0,5 kg áttört félzsíros tehéntúró
2 tojás kettéválasztva
3 ek. búzadara
2 ek. házi zsemlemorzsa
1 ek. kókusztejpor
2 ek. kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
3 ek. demerara cukor
7 dkg szobahõmérsékletû teavaj
némi sima bolti, teához való, linzerszerû keksz 1 marék dióval simára darálva, olajon ugyanúgy megpirítva, mint ahogyan a zsemlemorzsát szokás elõkészíteni a gombóchoz
3 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
3 ek. juharszirup
A túrót az összes hozzávalóval összekeverem, a fehérjét pedig felverve adom hozzá, majd szép kis elegantos gombócokat formálok belõlük, és forró vízben kifõzöm. A megpirított diós-kekszes morzsába forgatom és az ízesített tejföllel tálalom.
?Az update-elt svéd húsgolyó receptje nagyjából a Stahl Gyors Húsos Ételek könyv alapján:
25dkg fõtt, áttört, hideg burgonya
fél fej vöröshagyma
2 kk. õrölt koriander
50 dkg darált sertéshús
1 tojás
fél dl tej
negyed kk frissen reszelt szerecsendió
só
õrölt fehér bors
a barnamártáshoz:
2 ek. szójaszósz
2 dl tejszín
1 ek finomliszt vagy étkezési keményítõ
kevés õrölt fehérbors
A húshoz való kellékeket jól összegyúrtam kézzel, (a vöröshagymát természetesen nagyon apróra vágtam) és helyes kis gombócok formájában kisütöttem olaj és vaj keverékében. Én házi rumos szilvalekvárral tálaltam, és rozmaringos, sütõben sült újrkumplival tálaltam, de az igazán autentikus az áfonyalekvár lenne...ám nem panaszkodott senki :))
A mártáshoz a hús sütésébõl maradt pörzsanyagokat használva 2 dl forró vízhez adtam a szójaszószt, a tejszínt elhabartam 1 púpozott ek. étkezési keményítõvel. A szójaszószos vizet a hozzáöntöttem a forró, visszamaradt zsíradékhoz, ami nem lehetett több néhány evõkanálnál, tehát ha ennél esetleg tetemesebb olajmennyiség marad akkor le kell önteni róla. Fakanállal felkapargattam a lesült, ízes húspörköket és nagy lángon felfõztem, majd hozzáadtam a tejszínt, sózam, borsoztam és sûrû mártássá fõztem.
25dkg fõtt, áttört, hideg burgonya
fél fej vöröshagyma
2 kk. õrölt koriander
50 dkg darált sertéshús
1 tojás
fél dl tej
negyed kk frissen reszelt szerecsendió
só
õrölt fehér bors
a barnamártáshoz:
2 ek. szójaszósz
2 dl tejszín
1 ek finomliszt vagy étkezési keményítõ
kevés õrölt fehérbors
A húshoz való kellékeket jól összegyúrtam kézzel, (a vöröshagymát természetesen nagyon apróra vágtam) és helyes kis gombócok formájában kisütöttem olaj és vaj keverékében. Én házi rumos szilvalekvárral tálaltam, és rozmaringos, sütõben sült újrkumplival tálaltam, de az igazán autentikus az áfonyalekvár lenne...ám nem panaszkodott senki :))
A mártáshoz a hús sütésébõl maradt pörzsanyagokat használva 2 dl forró vízhez adtam a szójaszószt, a tejszínt elhabartam 1 púpozott ek. étkezési keményítõvel. A szójaszószos vizet a hozzáöntöttem a forró, visszamaradt zsíradékhoz, ami nem lehetett több néhány evõkanálnál, tehát ha ennél esetleg tetemesebb olajmennyiség marad akkor le kell önteni róla. Fakanállal felkapargattam a lesült, ízes húspörköket és nagy lángon felfõztem, majd hozzáadtam a tejszínt, sózam, borsoztam és sûrû mártássá fõztem.