Gombás pöffeteg
sponsored links
A karácsonyi menübõl kimaradt egy kis gombamártás, de hirtelen nem tudtam, hogyan használhatnám fel. Persze lehetett volna belõle melegszendvicskrém is, de most valamiért nem szívesen adtam volna a Kutyánszkinak kenyeret ebédre. Aztán beugrott, hogy mi legyen belõle ? valamilyen húspótló, fasírt jellegû étel. Nem is kellett hozzá egyéb, csak egy kis tojás meg liszt, és már kész is volt az aznapi ebéd. :)
Ezeket a kis pöffetegeket valamilyen mártogatóssal is ehetjük, vagy akár fõzelékhez is kínálhatjuk.
Hozzávalók 10 darabhoz:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek mangalicazsír
15 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
1,5 dl húsleves alaplé (leveskockából is lehet)
? mk rozmaring
? mk kakukkfû
? mk bazsalikom
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek mangalicazsír
15 dkg konzerv csiperkegomba (szeletelt)
1,5 dl húsleves alaplé (leveskockából is lehet)
? mk rozmaring
? mk kakukkfû
? mk bazsalikom
õrölt fekete bors
só
1 csapott ek liszt
só
1 csapott ek liszt
1 tejszín
1 kis tojás
kb. 10 dkg liszt
zsemlemorzsa a hempergetéshez
napraforgó olaj a sütéshez
elkészítés:
- A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a zsíron megdinszteljük, majd a tûzrõl levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- A szeletelt gombát apróra vágjuk, rátesszük a hagymára, pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a fûszereket, felöntjük az alaplével és így fõzzük tovább, amíg a levét majdnem teljesen elfövi.
- Ekkor rászórjuk a lisztet, összekeverjük, felöltjük a tejszínnel és besûrítjük. Hûlni hagyjuk. (Kb. 20 dekányi tejszínes gombamártásunk lesz.)
- Elkeverjük a villával felvert tojással, majd kisebb adagokban hozzádolgozzuk a lisztet.
- Egy evõkanállal kis adagokat kiveszünk a masszából, golyókat formázunk belõle (nem baj, ha ragad), meghempergetjük a zsemlemorzsában és hempergetés közben formásabbra alakítjuk.
- Egy serpenyõben olajat forrósítunk, kisütjük benne a pöffetegeket, majd papírtörlõre szedjük és tálaljuk.