Gomb?s-c?kl?s rizott?
sponsored links
Van egy c?kl?s recept elmarad?som, amit most S.O.S. meg kell osztanom, mert a piacok ?s a z?lds?gesek m?r roskadoznak a friss z?lds?gekt?l, a c?kla meg, valljuk be, az ?ns?gesebb t?li napokra val?.
Egy rizott?t k?sz?tettem bel?le, amiben az erdei gomba ?ze domin?lt, a c?kla ink?bb csak a sz?ne miatt ker?lt bele, illetve, ha m?r itt tartunk, az?rt adott egy kellemes, ?desk?s, f?ldes ?zt az eg?sznek. A sz?n?t azt hiszem, nem kell firtatnom, brut?lisan intenz?v lett, ?r?m volt n?zni, ahogy a c?klap?r? lilas?ga sz?tterjed a rizott?ban.
Egy rizott?t k?sz?tettem bel?le, amiben az erdei gomba ?ze domin?lt, a c?kla ink?bb csak a sz?ne miatt ker?lt bele, illetve, ha m?r itt tartunk, az?rt adott egy kellemes, ?desk?s, f?ldes ?zt az eg?sznek. A sz?n?t azt hiszem, nem kell firtatnom, brut?lisan intenz?v lett, ?r?m volt n?zni, ahogy a c?klap?r? lilas?ga sz?tterjed a rizott?ban.
Hozz?val?k:
- A rizott?hoz:
2 k?zepes c?kla
ol?vaolaj
1 k?zepes v?r?shagyma
2-3 gerezd fokhagyma
7,5 dkg vaj
1,2 l csirke- vagy z?lds?galapl?
25 dkg arborio rizs
1 dl v?r?sbor
3 dkg sz?r?tott gomba
5 dkg parmez?n
s?
frissen ?r?lt bors
- A t?lal?shoz:
rukkola
parmez?nforg?cs
Elk?sz?t?s:
A c?kl?t megpucoljuk, feldaraboljuk, ?s s?t?pap?rral b?lelt tepsibe rakjuk. S?zzuk, borsozzuk, kev?s ol?vaolajjal meglocsoljuk, ?s 180 fokon 1 ?ra alatt megs?tj?k. Kih?tj?k, majd k?ses apr?t?ban daraboljuk, vagy kis lyuk? reszel?n lereszelj?k. A sz?r?tott gomb?t legal?bb 1/2 ?r?ra v?zbe ?ztatjuk.
2,5 dkg vajat serpeny?ben felolvasztunk, hozz?adjuk az apr?ra v?gott v?r?s- ?s fokhagym?t, megdinsztelj?k. A rizst is r?sz?rjuk, p?r percen kereszt?l pir?tjuk, majd a v?r?sbort is hozz??ntj?k. Megv?rjuk, am?g az alkohol elp?rolog, ?s az alapl?b?l is tesz?nk hozz?. K?zepes l?ngon rotyogtatjuk, id?nk?nt megkeverj?k, ?s az elf?tt levet folyamatosan, mer?kan?lnyi adagonk?nt p?toljuk. 10-15 perc eltelt?vel hozz?adjuk a lecsepegtetett gombaszeleteket, s?val, borssal ?zes?tj?k. Amikor a rizs kezd puhulni ? kb. 20 percnyi f?z?s ut?n ?, belekeverj?k a c?klap?r?t, a reszelt parmez?nt, ?s fokozatosan hozz?adagolunk 5 dkg kock?ra v?gott, hideg vajat. A t?zr?l leh?zzuk, ?s m?g 5 percen kereszt?l lefedve pihentetj?k.
A recept a Kif?zt?k magazinban is megjelent.