Gnocchiparádé
sponsored links
Több körülmény szerencsés együttállásának köszönhetõ ez az étel, vagyis hogy egyszerre készítettem háromféle gnocchit.
1. Régóta tervezek gnocchit készíteni gesztenyelisztbõl.
1. Régóta tervezek gnocchit készíteni gesztenyelisztbõl.
2. Nõ a cékla anyukámnál.
3. Kaptam tõle friss vargányaport is.
4. És hogy mindez egyszerre jutott eszembe, ami mindezt egy tányérra hozta össze, egy bor: Orsolya Pince Ostorosi Pinot Noir 2007. A (nekem) legszebb pinot, amit mostanság kóstoltam. Ízében-illatában földes ízjegyek, sok gomba, avar, erdei gyümölcsök és valami nagyon elegáns bársonyosság, sokáig gondolkodtam, mire rájöttem, hogy a gesztenyét is felismerni vélem benne.
Nem volt kis munka, több órám ment rá, de így együtt sokkal több volt, mint háromféle íz. Szósszal nem is kísérleteztem mellé, egyszerûen zsályás vajban forgattam meg a gombóckákat. Az meg külön öröm, hogy vörösborhoz tudtam húsmentes ételt tálalni.
A gesztenyelisztbõl készült gnocchi egy olasz oldalról származik, a céklásnál Dolce Vita útmutatását követtem, a vargányáshoz pedig Locatelli alapreceptjét használtam, csak a lisztbe belekevertem a vargányaport.
Gesztenyés gnocchi
5 dl tej
10 dkg gesztenyeliszt
1,5 dkg reszelt parmezán
1 tojás
finomliszt szükség szerint
A felforralt tejben állandó keverés mellett megfõzöm a gesztenyelisztet. Hûlni hagyom, közben a tojásfehérjét habbá verem. A kihûlt gesztenyés alaphoz adom a tojás sárgáját, a reszelt parmezánt, a tojáshabot, és annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjak. A tésztából hüvelykujjnyi vastag nudlikat sodrok és 2-3 centi darabokra vágom õket.
Forró vízben kifõzöm, a zsályával megfuttatom vajra szedem.
Vargányás gnocchi
1/2 kg magas keményítõtartalmú krumpli
1 tojás
kb. 16 dkg sima liszt
1 evõkanálnyi szárított vargánya porrá õrölve
só
A krumplit héjában puhára fõzöm. Még melegen meghámozom, áttöröm. A vargányaport a liszt kétharmadába keverem (ne vesszem kárba, ha esetleg mégsem kell a teljes kisztmennyiség). A munkafelületre halmozott áttört krumpliba mélyedést készítek, beleöntöm a kissé felvert tojást, a gombaporos lisztet és összegyúrom a tésztát, szükség szerint adagolva a további lisztet. Ne legyen túl kemény a tészta, éppen csak formázható. Hurkákat sodrok belõle és 2-3 cm-es darabokra vágom. (Lehet speciális gnocchikészítõ deszkán vagy villán bordásra formázni, de nekem ehhez már nem volt türelmem.)
Kifõzöm, a zsályás vajra szedem.
A zsályás vajhoz
10 dkg vaj
8-10 zsályalevél
A vajat felolvasztom és megfuttatom benne a zsályaleveleket. Ebben forgatom át a kifõtt gnocchit.
Nem volt kis munka, több órám ment rá, de így együtt sokkal több volt, mint háromféle íz. Szósszal nem is kísérleteztem mellé, egyszerûen zsályás vajban forgattam meg a gombóckákat. Az meg külön öröm, hogy vörösborhoz tudtam húsmentes ételt tálalni.
A gesztenyelisztbõl készült gnocchi egy olasz oldalról származik, a céklásnál Dolce Vita útmutatását követtem, a vargányáshoz pedig Locatelli alapreceptjét használtam, csak a lisztbe belekevertem a vargányaport.
Gesztenyés gnocchi
5 dl tej
10 dkg gesztenyeliszt
1,5 dkg reszelt parmezán
1 tojás
finomliszt szükség szerint
A felforralt tejben állandó keverés mellett megfõzöm a gesztenyelisztet. Hûlni hagyom, közben a tojásfehérjét habbá verem. A kihûlt gesztenyés alaphoz adom a tojás sárgáját, a reszelt parmezánt, a tojáshabot, és annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjak. A tésztából hüvelykujjnyi vastag nudlikat sodrok és 2-3 centi darabokra vágom õket.
Forró vízben kifõzöm, a zsályával megfuttatom vajra szedem.
Vargányás gnocchi
1/2 kg magas keményítõtartalmú krumpli
1 tojás
kb. 16 dkg sima liszt
1 evõkanálnyi szárított vargánya porrá õrölve
só
A krumplit héjában puhára fõzöm. Még melegen meghámozom, áttöröm. A vargányaport a liszt kétharmadába keverem (ne vesszem kárba, ha esetleg mégsem kell a teljes kisztmennyiség). A munkafelületre halmozott áttört krumpliba mélyedést készítek, beleöntöm a kissé felvert tojást, a gombaporos lisztet és összegyúrom a tésztát, szükség szerint adagolva a további lisztet. Ne legyen túl kemény a tészta, éppen csak formázható. Hurkákat sodrok belõle és 2-3 cm-es darabokra vágom. (Lehet speciális gnocchikészítõ deszkán vagy villán bordásra formázni, de nekem ehhez már nem volt türelmem.)
Kifõzöm, a zsályás vajra szedem.
A zsályás vajhoz
10 dkg vaj
8-10 zsályalevél
A vajat felolvasztom és megfuttatom benne a zsályaleveleket. Ebben forgatom át a kifõtt gnocchit.