Gesztenyés profiterol
sponsored links
Az utóbbi idõben rákattantam az égetett tésztára. A fene se gondolta korábban, hogy ennyire pofon egyszerû elkészíteni, és eddig még mindig klassz üreges lett. Ha csak vizet tettem bele, akkor talán szebb lett a kinézete, nem töredezett meg annyira. A krémek, töltelékek pedig végtelenségig variálhatóak: múltkor málna- és mangóhabosat csináltam, de ez csak kettõ a lehetõségek közül.
A pénteki lakásavatós nõpartira profiterolt akartam készíteni. Dolce Vita két remekbeszabott receptje között vaciláltam: kávés profiterol (a szakácskönyvébõl) vagy narancsos profiterol. Odáig el is jutottam, hogy a tésztát megsütöttem, de aztán elcsábultam a hívó szóra és kimentem Katival az IKEA-ba. Ennek az lett a következménye, hogy remek dolgokat shoppingoltam, de sajnos a profiterol nem készült el magától. Villámmegoldásként vaníliapudingot töltöttem bele és zacskós (Dr. Oetker) csokiöntettel öntöttem nyakon. Az íze nem volt rossz, de nem ilyenre vágytam.
Szombaton nekifutottam újra, igaz, hogy csak vasárnapra készült el, de az égetett tésztában ez a klassz, hogy elõre elkészíthetõ, sõt azt olvastam, hogy a megsütött fánkocskáknak a fagyasztás sem árt.
Tölteléknek végül is gesztenyét választottam, mert azt mindenki szereti a családból. Igaz, hogy fõzött sárgakrémmel akartam a gesztenyét összekeverni, de idõtakarékosságból inkább maradt a jól bevált vaníliás puding. Csokiöntetet NagyMazsola miatt kakaóporból fõztem, mivel még nem találtam olyan csokit, amiben ha csak nyomokban is, de ne lett volna mogyoró. Sajnos a csokiöntetnél nem tudok pontos mennyiségeket írni, mert nem méregettem, csak érzésbõl pakoltam a lábosba a hozzávalókat (egy körülbelülit megpróbálok írni).
Hozzávalók:
Égetett tésztához:
10 dkg margarin
0,5 dl tej
0,5 dl víz
10 dkg liszt
3 tojás
Töltelékhez:
1,5 dl tej
1 dl tejszín
? zacskó vaníliás pudingpor
1 ek cukor
kb. 20 dkg gesztenyepüré
1,5 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor
? cs. habfixáló
A tésztához a vizet, a tejet és a margarint összeforraltam, majd beletettem a lisztet és addig kevergettem, amíg összeállt, illetve elvált az edény falától. Amikor kicsit meghûlt a tészta, akkor egyesével belekevertem a 3 egész tojást. Nyomózsákba töltöttem, kis halmokat formáztam és sütõpapírral bélelt sütõlemezen kb. 180 fokos sütõben aranybarnára sütöttem. Kb. 18 kisebb fánkocska lett belõle.
A töltelékhez a tejet és a tejszínt összeöntöttem, a keverékbõl 2 dl-t felforraltam, a maradékban pedig csomómentesen elkevertem a pudingport és a cukrot. Amikor a keverék felforrt, beleöntöttem a pudingos részt és sûrû krémet fõztem belõle.
A pénteki lakásavatós nõpartira profiterolt akartam készíteni. Dolce Vita két remekbeszabott receptje között vaciláltam: kávés profiterol (a szakácskönyvébõl) vagy narancsos profiterol. Odáig el is jutottam, hogy a tésztát megsütöttem, de aztán elcsábultam a hívó szóra és kimentem Katival az IKEA-ba. Ennek az lett a következménye, hogy remek dolgokat shoppingoltam, de sajnos a profiterol nem készült el magától. Villámmegoldásként vaníliapudingot töltöttem bele és zacskós (Dr. Oetker) csokiöntettel öntöttem nyakon. Az íze nem volt rossz, de nem ilyenre vágytam.
Szombaton nekifutottam újra, igaz, hogy csak vasárnapra készült el, de az égetett tésztában ez a klassz, hogy elõre elkészíthetõ, sõt azt olvastam, hogy a megsütött fánkocskáknak a fagyasztás sem árt.
Tölteléknek végül is gesztenyét választottam, mert azt mindenki szereti a családból. Igaz, hogy fõzött sárgakrémmel akartam a gesztenyét összekeverni, de idõtakarékosságból inkább maradt a jól bevált vaníliás puding. Csokiöntetet NagyMazsola miatt kakaóporból fõztem, mivel még nem találtam olyan csokit, amiben ha csak nyomokban is, de ne lett volna mogyoró. Sajnos a csokiöntetnél nem tudok pontos mennyiségeket írni, mert nem méregettem, csak érzésbõl pakoltam a lábosba a hozzávalókat (egy körülbelülit megpróbálok írni).
Hozzávalók:
Égetett tésztához:
10 dkg margarin
0,5 dl tej
0,5 dl víz
10 dkg liszt
3 tojás
Töltelékhez:
1,5 dl tej
1 dl tejszín
? zacskó vaníliás pudingpor
1 ek cukor
kb. 20 dkg gesztenyepüré
1,5 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor
? cs. habfixáló
Csokiöntethez:
vaj (kb. 5 dkg), porcukor (kb. 1-2 ek ? attól függ mennyire szeretnénk édesre készíteni), jófajta kakaópor (1 púpozott ek.), vanília kivonat (kb. 1 tk.), rumaroma (kb. 1 tk.), tej (kb. 2-3 ek.), joghurt (kb. 1-2 ek.), olaj (kb. 1 ek.)
vaj (kb. 5 dkg), porcukor (kb. 1-2 ek ? attól függ mennyire szeretnénk édesre készíteni), jófajta kakaópor (1 púpozott ek.), vanília kivonat (kb. 1 tk.), rumaroma (kb. 1 tk.), tej (kb. 2-3 ek.), joghurt (kb. 1-2 ek.), olaj (kb. 1 ek.)
A tésztához a vizet, a tejet és a margarint összeforraltam, majd beletettem a lisztet és addig kevergettem, amíg összeállt, illetve elvált az edény falától. Amikor kicsit meghûlt a tészta, akkor egyesével belekevertem a 3 egész tojást. Nyomózsákba töltöttem, kis halmokat formáztam és sütõpapírral bélelt sütõlemezen kb. 180 fokos sütõben aranybarnára sütöttem. Kb. 18 kisebb fánkocska lett belõle.
A töltelékhez a tejet és a tejszínt összeöntöttem, a keverékbõl 2 dl-t felforraltam, a maradékban pedig csomómentesen elkevertem a pudingport és a cukrot. Amikor a keverék felforrt, beleöntöttem a pudingos részt és sûrû krémet fõztem belõle.
A gesztenyepürébõl annyi golyócskát (kb. mogyoróméretût) gyurmáztam, ahány tésztafánkocskát sütöttem. Amikor a vaníliás krém kihûlt, belekevertem a maradék gesztenyepürét. A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem.
A csokiöntetet megfõztem (addig kevergettem a hozzávalókat a tûzhelyen, amíg egynemû massza nem lett).
A tésztákat félig bevágtam, beletettem egy-egy gesztenyegolyót, egy kis gesztenyéskrémet és tejszínpamacsot. Tálba halmoztam a betöltött fánkokat és ráöntöttem a csokiöntetet.