Gesztenyés krémes ? Ja, hogy olyat bárki tud? De ez PALEO!!!
sponsored links
Dagad a mellem a büszkeségtõl, tudom lehetnék szerényebb, de ez a sütemény egyszerûen fenomenális lett. Õ azt mondta, addig ne tegyem közzé a receptet, amíg meg nem kóstoltuk. Aztán, ahogy az elsõ falat íze szétáradt a szájába, behunyt szemmel élvezte a krémes adta ízélményt. Amikor kinyitotta a szemét tekintetében minden elismerés benne volt, és Én azt is felfedezni véltem tekintetében, hogy most elvenne feleségül, ha már meg nem tette volna 14 évvel ezelõtt!
2 éve amikor még nem voltunk paleok, gyakran készítettem sütés nélküli gesztenyés krémest, mert gyors, mutatós és nagyon finom, de hát kekszes alapja van, vaníliás puding a közepe és egy vastag tejszín réteg tetõzi be! Ezek egyike sem paleo, így amikor most karácsonykor sógornõm hozta a klasszikus változatot sóvárogva nézegettük az ünnepi asztalon. Aztán addig-addig gondolkodtam, mígnem megszületett, ? a minden szerénység nélkül állíthatom- a tökéletes változat!
Ezt nézzétek! Én nem tudok betelni vele! Remélem, sokan kipróbáljátok! Várom a visszajelzéseket!
Hozzávalók ( 26 cm-es tortaformához):
Gesztenyés alap
1 cs. natúr gesztenyemassza
20 dkg blansírozott õrölt mandula (Lidl)
3 ek. eritrit
2 ek. gesztenyeliszt
5 ek. Cocomas (kókuszkrém)
Most szólok a Cocomast tegyük hûtõbe, hogy mire eljön az ideje kellõen lehûljön!!!
A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a gesztenyelisztet a mandulát és az eritritet, ezen is dolgozzuk tovább villával, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a kókuszkrémet. Amikor már csomómentes és szépen összeállt elõveszünk egy kapcsos formát, vagy jelen esetben egy torta tányért és ráhelyezzük a tortaforma karimáját, egyenletesen eloszlatjuk a süti alapját, ezután hideg helyre tesszük és elkészítjük a vanília krémet.
Vanília krém
5 dl kókusz-kesu tej (ez most saját készítésû volt, de elkészíthetõ bármilyen növény tejjel)
1/2 vaníliarúd kikapart belseje, esetleg 1 kk vanília kivonat
1 kk. kurkuma (ettõl lesz sárga)
3-4 ek. eritrit
3 ek. kókuszolaj
2 ek. tápióka keményítõ (nagyobb Herbáriában, vagy Internetrõl beszerezhetõ, felhasználóbarát áron)
1 ek. útifûmaghéj (más néven psyllium, én a neten szerzem be, de szintén kapható Herbáriákban is, nagyszerûen használható tojás helyettesítésre, vagy zselésíteni)
1 cs Expressz zselatin fix
Felmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliát az eritritet, a kókuszolajat és a keményítõt, az útifûmaghéjat, és együtt melegítjük tovább, de nem forraljuk fel, amikor már csomómentes levesszük a tûzhelyrõl. Hozzáadjuk a kurkumát és robotgéppel keverve hûtjük a krémet, majd amikor langyosra hûlt hozzákeverjük a zselatint is. És mehet a hûtõbe. Amikor már pillésedik a teteje újra keverni kezdjük, és néhány perc alatt el is készül a sûrû krém, amit ráöntünk a gesztenyetalpra. Amíg készül a tejszínhab, addig költöztessük vissza hideg helyre a tortánkat. És lássunk neki a tejszínnek.
Tejszín
2 doboz Cocomas kókuszkrém (csak ez verhetõ habbá)
6 ek. eritrit
2 cs. habfixáló, vagy 1 cs. expressz zselatin fix
Habverõvel kezdjük el felverni a Cocomast és az eritritet, ha már sûrû a habunk a tökéletes állag eléréséhez szükséges vagy habfixálót hozzáadni, vagy zselatin fixet (ha e mellett döntünk, akkor a félig felvert tejszínhez adjuk, és az édesítõt csak a legvégén tegyük hozzá). Ha a már kemény a tejszín simítsuk a torta tetejére. Én még egy napig kínoztam a családot, addig hideg helyen pihent, de már este le vettem a tortakarikát róla, ha jól dolgoztunk már nem csúszik szét !
A díszítéshez reszeljünk le 30 gr étcsokoládét, vagy szitáljuk meg natúr kakaóporral!
Paleo mézeskalács- gluténmentes, tejmentes
paleo étcsokoládé falatok
Túrógombóc paleo módra
2 éve amikor még nem voltunk paleok, gyakran készítettem sütés nélküli gesztenyés krémest, mert gyors, mutatós és nagyon finom, de hát kekszes alapja van, vaníliás puding a közepe és egy vastag tejszín réteg tetõzi be! Ezek egyike sem paleo, így amikor most karácsonykor sógornõm hozta a klasszikus változatot sóvárogva nézegettük az ünnepi asztalon. Aztán addig-addig gondolkodtam, mígnem megszületett, ? a minden szerénység nélkül állíthatom- a tökéletes változat!
Ezt nézzétek! Én nem tudok betelni vele! Remélem, sokan kipróbáljátok! Várom a visszajelzéseket!
Hozzávalók ( 26 cm-es tortaformához):
Gesztenyés alap
1 cs. natúr gesztenyemassza
20 dkg blansírozott õrölt mandula (Lidl)
3 ek. eritrit
2 ek. gesztenyeliszt
5 ek. Cocomas (kókuszkrém)
Most szólok a Cocomast tegyük hûtõbe, hogy mire eljön az ideje kellõen lehûljön!!!
A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a gesztenyelisztet a mandulát és az eritritet, ezen is dolgozzuk tovább villával, miközben kanalanként adagoljuk hozzá a kókuszkrémet. Amikor már csomómentes és szépen összeállt elõveszünk egy kapcsos formát, vagy jelen esetben egy torta tányért és ráhelyezzük a tortaforma karimáját, egyenletesen eloszlatjuk a süti alapját, ezután hideg helyre tesszük és elkészítjük a vanília krémet.
Vanília krém
5 dl kókusz-kesu tej (ez most saját készítésû volt, de elkészíthetõ bármilyen növény tejjel)
1/2 vaníliarúd kikapart belseje, esetleg 1 kk vanília kivonat
1 kk. kurkuma (ettõl lesz sárga)
3-4 ek. eritrit
3 ek. kókuszolaj
2 ek. tápióka keményítõ (nagyobb Herbáriában, vagy Internetrõl beszerezhetõ, felhasználóbarát áron)
1 ek. útifûmaghéj (más néven psyllium, én a neten szerzem be, de szintén kapható Herbáriákban is, nagyszerûen használható tojás helyettesítésre, vagy zselésíteni)
1 cs Expressz zselatin fix
Felmelegítjük a tejet, beletesszük a vaníliát az eritritet, a kókuszolajat és a keményítõt, az útifûmaghéjat, és együtt melegítjük tovább, de nem forraljuk fel, amikor már csomómentes levesszük a tûzhelyrõl. Hozzáadjuk a kurkumát és robotgéppel keverve hûtjük a krémet, majd amikor langyosra hûlt hozzákeverjük a zselatint is. És mehet a hûtõbe. Amikor már pillésedik a teteje újra keverni kezdjük, és néhány perc alatt el is készül a sûrû krém, amit ráöntünk a gesztenyetalpra. Amíg készül a tejszínhab, addig költöztessük vissza hideg helyre a tortánkat. És lássunk neki a tejszínnek.
Tejszín
2 doboz Cocomas kókuszkrém (csak ez verhetõ habbá)
6 ek. eritrit
2 cs. habfixáló, vagy 1 cs. expressz zselatin fix
Habverõvel kezdjük el felverni a Cocomast és az eritritet, ha már sûrû a habunk a tökéletes állag eléréséhez szükséges vagy habfixálót hozzáadni, vagy zselatin fixet (ha e mellett döntünk, akkor a félig felvert tejszínhez adjuk, és az édesítõt csak a legvégén tegyük hozzá). Ha a már kemény a tejszín simítsuk a torta tetejére. Én még egy napig kínoztam a családot, addig hideg helyen pihent, de már este le vettem a tortakarikát róla, ha jól dolgoztunk már nem csúszik szét !
A díszítéshez reszeljünk le 30 gr étcsokoládét, vagy szitáljuk meg natúr kakaóporral!
Jó étvágyat!
Hasonló bejegyzések:
Paleo mézeskalács- gluténmentes, tejmentes
paleo étcsokoládé falatok
Túrógombóc paleo módra