Gesztenye, a kar?csonyi men? adu?sza

2018-12-10

sponsored links


Most egy olyan bejegyz?s k?vetkezik, ami egy kicsit elt?r a t?bbit?l, ugyanis maga a recept nem a j?l megszokott gyors ?s k?nnyen elk?sz?thet?ek k?z? tartozik. Ez azonban senkit se riasszon vissza az elk?sz?t?st?l, mert gondos ?tolvas?s ?s ?tgondol?s ut?n tuti siker lesz. Az ?nnepi asztal d?sze lehet ez a csodasz?p ?s k?nnyed desszert ?s garant?ltan leveszel mindenkit vele a l?b?r?l. 

Mostan?ban teljesen r?kattantam a mousse tort?kra. Im?dom a k?nnyeds?g?t, a sz?ps?g?t ?s a letisztults?g?t. Rengeteg inspir?ci?t gy?jt?ttem k?lf?ldi oldalakr?l, de ahonnan a legt?bbet tanultam, az ?tv?s Zsuzsanna Pralin? Paradicsom oldala. A most megjelent k?nyve pedig szerintem nekem ?r?dott, mert minden egyes lapja maga a gy?ny?r. :)

M?g egy kis kieg?sz?t?s: A forma amiben k?sz?tettem, az egy szilikon alag?t forma, amit a Pandortex-t?l rendeltem ?s nagyon szeretem, mert sokf?le desszert k?sz?thet? benne. Nagyon meg?ri az ?r?t. 



Geszteny?s Buche de Noel

Hozz?val?k:
Csokis brownie:
50 g ?tcsokol?d?
50 g vaj
25 g liszt
1/2 kk s?t?por
csipet s?
80 g toj?s (kb.1,5 db)

Mandul?s ropog?s:
70 g feh?r csokol?d?
20 g mandulapaszta
20 g corn flakes ?sszez?zva

Fekete ribizli zsel?:
100 g feketeribizli p?r?
15 g cukor
1 lap zselatin

?tcsokol?d? mousse:
60 g tej
1 toj?s s?rg?ja
90 g ?tcsokol?d?
100 ml habtejsz?n

Gesztenye mousse:
150 g gesztenyemassza (75%-ost haszn?ltam)
50 g tej
5 g lapzselatin
200 g habtejsz?n
1 ev?kan?l rum

T?k?rm?z:
120 g tejsz?n
140 g v?z
180 g cukor
60 g kaka?por
17 g zselatinpor
50 g ?tcsokol?d?

El?sz?r a csoki mousse-t k?sz?ts?k el. A tejet a toj?s s?rg?j?t tegy?k egy kisebb t?lba, majd s?r?ts?k be. ?nts?k a csokira, majd ha a csoki elolvadt, keverj?k egynem?v?. A tejsz?nt verj?k habb? ?s forgassuk bele a csokiba. ?nts?k a mousse-t az alag?t forma alj?ba, ?s tegy?k fagyaszt?ba.

A feketeribizli zsel?hez a p?r?t a cukorral meleg?ts?k ?ssze, a zselatint pedig ?ztassuk hideg v?zbe. A zselatinb?l nyomkodjuk ki a vizet ?s olvasszuk fel a meleg p?r?ben. Hagyjuk kih?lni. Ha megdermedt a csoki mousse, ?nts?k r? a ribizlit ?s tegy?k vissza a fagyaszt?ba.

A brownie-hoz olvasszuk ?ssze a csokit ?s a vajat. Tegy?k a lisztet, a s?t ?s a s?t?port egy t?lba, ?nts?k r? a csokol?d?t ?s a toj?st, majd keverj?k j?l ?ssze. ?nts?k a massz?t egy 29*24-es tepsibe ?s s?ss?k el?meleg?tett s?t?ben kb. 10 percig. Csak a fel?re lesz sz?ks?g?nk.  V?gjunk bel?le akkora t?glalapot, ami egy kicsivel kisebb, mint az alag?t form?nk alja. 

A ropog?s r?teghez a csokit olvasszuk meg, majd keverj?k bele a mandulakr?met ?s a corn flakes-et. Kenj?k el a brownie lapon ?s tegy?k h?t?be dermedni. 

A gesztenye mousse-hoz a zselatint hideg v?zbe ?ztatjuk. A tejet felmeleg?tj?k ?s beletessz?k a kinyomkodott zselatint. R??ntj?k a geszteny?re a rummal egy?tt ?s ?sszekeverj?k. Botmixerrel egy kicsit r?seg?thet?nk. Hagyjuk h?lni. 
A tejsz?nt felverj?k ?s a geszteny?hez forgatjuk. 

K?vetkezik az ?ssze?ll?t?s. A form?b?l kinyomjuk a mousse-t ?s elmossuk. Bele?ntj?k a form?ba a gesztenye mousse fel?t, majd belenyomjuk a fagyott csokit. R??ntj?k a t?bbi kr?met ?s v?g?l a ropog?s r?teggel lefel? kiss? belenyomjuk a brownie-t. Visszatessz?k a fagyaszt?ba ?s egy ?jszak?t h?tj?k. 

A m?zhoz a tejsz?nt, a vizet ?s a cukrot f?ltessz?k f?ni, a zselatint 40 g hideg v?zbe ?ztatjuk. Ha felforrt, levessz?k a t?zr?l ?s belekeverj?k a kaka?port. Ezzel is kicsit m?g f?zz?k, de forralni m?r nem kell. V?g?l hozz?adjuk a zselatint ?s az ?tcsokit. Botmixerrel ?tkeverj?k, folpackkal lefedj?k ?s f?lretessz?k h?lni. Amikor kb. 29 fokosra h?lt, kivessz?k a fagyaszt?b?l a desszertet, r?csra tessz?k ?s r??ntj?k a m?zat, ?vatosan, hogy mindenhol fedje. Ami lecsorog azt legk?zelebb m?s desszerthez m?g fel lehet haszn?lni. ?n fagyaszt?ba szoktam tenni. V?g?l, amikor m?r kiss? megdermedt a m?z, k?ssel leemelj?k a r?csr?l, a sz?leket egy spatul?val a desszert belseje fel? kenj?k, hogy sz?p legyen az oldala. Csokilapokkal, gy?ngy?kkel d?sz?thetj?k. 



Folytats a blogon ... lelekkonyha.blogspot.com/2018/12/gesz...

sponsored links

Keres?s