Gerslis savanyúkáposzta babbal
sponsored links
Tél van, még ha az idõjárás nem is ezt mutatja. A kapható zöldségek viszont jól jelzik az évszakot. Ilyen a savanyúkáposzta is, ami ilyenkor a legfinomabb. Igaz, nem árt kiválasztani a kínálatból a legjobbat.
Igyekszem sokféle módon elkészíteni, hogy változatos legyen és ne unjon rá senki, még ha szereti is, egy idõ után unalmas lehet.
Most eredetileg egy egyszerû köretet akartam készíteni, de a megvalósítás közben folyton változott az elképzelésem. Annyira, hogy majdnem egy tartalmas egytálétel lett belõle.
A babos káposzta nagyon régóta létezik nálunk, bár nem készítem gyakran, de ez is egy lehetõség. Most is erre gondoltam, de közben eszembe jutott az árpagyöngy, meg a sólet, meg a finom házi kolbász a hentestõl, meg ilyenek........
Végül egy köret lett belõle, ami a férfi ízlésnek és gyomornak tökéletesen megfelel, nekem egy kicsit sok volt, de hát én vagyok a kisebbség.
A mennyiségek tetszõlegesek, mint oly sokszor, amikor én receptet írok.
Az egészség jegyében a zsiradék most kókuszolaj volt. Jó, ez csak vicc, de tényleg azzal készítettem.
- A kókuszolajon megpároltam az összevágott hagymát a házi sós darált paprikával / a piros pöttyök a képen az étel tetején /
- Hozzáadtam a kissé kimosott savanyúkáposztát és a leöblített gerslit----ha egytálételnek készül, akkor lehet nagyobb mennyiségû gerslit tenni bele, de most nem volt olyan sok
- Felöntöttem húsalaplével / mert volt a fagyasztóban a múltkori levesbõl /, de lehet csak vízzel is vagy víz és leveskocka párosítással
- Megszórtam toscan fûszerkeverékkel és frissen õrölt borssal
- Addig fõztem, amíg minden megpuhult
- A gersli egy kicsit besûrítette, éppen annyira, hogy ne legyen vizes, bár a levét amúgy is elfõztem volna
- A végén egy doboznyi konzerv babot tettem bele / egytálételnél kettõt tennék /
- Hozzáadtam egy kevés elõre kisütött kolbászt is karikára vágva---ha egytálételnek készül, akkor jót tenne az ízének és minõségének belefõzve egy adag jó fajta húsos szalonna és legalább dupla mennyiségû kolbász
- Összeforraltam és ennyi!
Hát, nem lett rossz!