Gerslis savanyúkáposzta babbal

2014-01-19

sponsored links


Tél van, még ha az idõjárás nem is ezt mutatja. A kapható zöldségek viszont jól jelzik az évszakot. Ilyen a savanyúkáposzta is, ami ilyenkor a legfinomabb. Igaz, nem árt kiválasztani a kínálatból a legjobbat.
Igyekszem sokféle módon elkészíteni, hogy változatos legyen és ne unjon rá senki, még ha szereti is, egy idõ után unalmas lehet.
Most eredetileg egy egyszerû köretet akartam készíteni, de a megvalósítás közben folyton változott az elképzelésem. Annyira, hogy majdnem egy tartalmas egytálétel lett  belõle.
A babos káposzta nagyon régóta létezik nálunk, bár nem készítem gyakran, de ez is egy lehetõség. Most is erre gondoltam, de közben eszembe jutott az árpagyöngy, meg a sólet, meg a finom házi kolbász a hentestõl, meg ilyenek........
Végül egy köret lett belõle, ami a férfi ízlésnek és gyomornak tökéletesen megfelel, nekem egy kicsit sok volt, de hát én vagyok a kisebbség.


A mennyiségek tetszõlegesek, mint oly  sokszor, amikor én receptet írok.
Az egészség jegyében  a zsiradék most kókuszolaj volt. Jó, ez csak vicc, de tényleg azzal készítettem.

  • A kókuszolajon megpároltam az összevágott hagymát a házi sós darált paprikával / a piros pöttyök a képen az étel tetején /
  • Hozzáadtam a kissé kimosott savanyúkáposztát és a leöblített gerslit----ha egytálételnek készül, akkor lehet nagyobb mennyiségû gerslit tenni bele, de most nem volt olyan sok
  • Felöntöttem húsalaplével / mert volt a fagyasztóban a múltkori levesbõl /, de lehet csak vízzel is vagy víz és leveskocka párosítással
  • Megszórtam toscan fûszerkeverékkel és frissen õrölt borssal
  • Addig fõztem, amíg minden megpuhult
  • A gersli egy kicsit besûrítette, éppen annyira, hogy ne legyen vizes, bár a levét amúgy is elfõztem volna
  • A végén egy doboznyi konzerv babot tettem bele / egytálételnél kettõt tennék /
  • Hozzáadtam egy kevés elõre kisütött kolbászt is karikára vágva---ha egytálételnek készül, akkor jót tenne az ízének és minõségének belefõzve egy adag jó fajta húsos szalonna és legalább dupla mennyiségû kolbász
  • Összeforraltam és ennyi!
Nem frissen ettük, ezért jól érezhetõ volt, hogy --jellemzõen az ilyen ételekre--másnapra összeértek az ízek. Én éreztem, mert nekem kötelességbõl kóstolgatnom kellett fõzés közben is. A fiúk csak a végeredményt élvezték.
Hát, nem lett rossz!



Folytats a blogon ... daisyterme.blogspot.com/2014/01/gersl...

sponsored links

Keres?s